≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Precizne i efikasne: Srpsko naoružanje jedno od najmodernijih, naš vojnik uz rame sa jakim armijama

Vreme čitanja: oko 6 min.

Jedna od najvažnijih, a ujedno i najmodernijih promena na puškama jesu optike

  • 4

Posvećenost i rad timova u "Zastava oružju" doveo je do toga da se proizvede i unapredi najnovije, moćno srpsko naoružanje. Precizne, efikasne, opremljene najsavremenijom optikom, a srpske. Automatske i snajperske puške, zajedno sa veoma funkcionalnom balističkom opremom, koja će strelcu maksimlano olakšati posao, svrstale su Vojsku Srbije rame u rame sa najmodernijim jakim armijama.

Ekipa Telegrafa imala je priliku da se uveri da je novo pojačanje pešadije, pravi ponos Vojske Srbije, te da se ide u korak sa vremenom, a vojniku olakšava korišćenje oružja.

Potporučnik Predrag Vraneš komandir voda Lazara iz 41. pešadijskog bataljona u razgovoru nam je otkrio i koje su to još srpske fabrike učestvovale u izradi novog naoružanja.

"Sve to što ste imali prilike da vidite jeste naše proizvodnje. Naoružanje proizvodi "Zastava oružje", opremu proizvodi "Jumko Vranje", dok optiku na automatskoj pušci proizvodi "Teleoptik žiroskop". Naravno već dobro poznate Lazare pravi firma "BSS" (Borbeni složeni sistemi) iz Velike Plane koja je već godinama unazad u jedinicima Vojske Srbije", priča naš sagovornik.

Jedna od najvažnijih, a ujedno i najmodernijih promena na puškama jesu optike koje su, kako Vraneš objašnjava, osnovni nišani i samim tim vojniku olakšavaju osmatranje, nišanjenje, određivanje daljine do cilja, pa i dejstvo kako danju tako i noću.

"Ako želimo da pratimo korak sa vremenom i sa savremenim jakim armijama moramo da imamo te savremene optike", ističe potporučnik.

Prilikom izvrašavanja zadataka vojnici su imali priliku da se nađu jedan na jedan sa novim pojačanjem, te isprobaju i testiraju kako dejstvuje oružje. Ipak, potporučnik Vraneš tvrdi da je nezahvalno izdvojiti jedno kao najbolje jer je različita namena svakog od njih, ali da, u onom segmentu u kojem je svako od njih namenjen, dejstvuje tačno i precizno.

"Mi smo od prve serije sa modularnim puškama i pratili smo nihov razvoj, puška se pokazla fenomenalno u svim vremenskim uslovima, na različitim daljinama gađanja, izuzetno je precizna kako sa kalibrom 7,62, tako sa kalibrom 6,5. Takođe i snajperske puške koje smo imali prilike i da testiramo dok su bile u samoj proizvodnji, a aktivno ih koristimo na gađanjima, vežbama i drugim zadacima od kada su došle u našu jedinicu".


Komplet balističke opreme

Jednom vojniku osim dobrog naoružanja, pre svega je neophodna funkcionalna i pristupačna oprema kakvu i poseduje Vojska Srbije, a vodnik Aleksandar Trajković komandir iskrcnog odeljenja borbenog vozila "Lazar 3" za Telegraf je ispričao od čega se sve to sastoji balistička oprema jednog strelca.

"Oprema se sastoji od 39 dela, od toga je za jednog strelca potreban balistički prsluk koji sa sobom ima balističke ploče, modularni šlem koji u sebi ima lako podesive trake na koje su ugrađene pikatini šine i na koje se mogu podesiti optoelektornska sredstva", objašnjava Trajković.

Na opremi se nalaze i razne tekstilne futrole između kojih i modularna futrola za poluatomatski pištolj koja se sa platformom može podesiti i za nošenje na grudima, pojasu i nozi.

"Zatim imamo i taktičke rukavice, a pancir je dosta dobar zato što ima tzv. "kamilu" preko koje može da se pije voda, a u rancu postoji posuda koja u sebi može da ponese i do 3 l vode", navodi naš sagovornik.

Strelac je opremljen i štitnicima za kolena i laktove koji služe da vojnik što bolje zauzme položaj i stav prilikom gađanja, a Trajković ističe i da je oprema funkcionalna i veoma komforna za korišćenje.

"Deo kompleta su i balističke taktičke naočare koje se uglavnom koriste na šlemu kao vizir, a koje koriste i naši operateri nišandžije. Postoji mogućnost promene tri vrste stakala, a postoje još tri vrste taktičkih naočara kod kojih, takođe, postoji mogućnost zamene stakala i on se šteleuju u zavisnosti od konfiguracije terena i vremenskih uslova", završava vodnik.

Puška za 21. veka, M-19

Modularna automatska puška M-19, u kalibrima 7,62 mm i 6,5 grendel delo je domaće proizvodnje i predstavlja najsavremeniju pušku, jednostavne konstrukcije, prilagodljivu svim borbenim situacijama i vrstama dejstva. Vodnik Zdravko Stojković pripadnik 41. pešadijskog bataljona pred kamerama Telegrafa otkrio je i  čemu je ona namenjena.

"Namenjena je za uništavanje nezaštićenih i balističkim prslukom zaštićenih ciljeva na daljinama do 500 metara sa kalibrom 7,62, dok sa kalibrom 6,5 postiže efekasan domet na čak 800m", priča naš sagovornik.

Iz prethodnih iskustava i gađanja koje su vojnici Vojske Srbije realizovali sa ovim naoružanjem i kalibrom 6,5, kako tvrdi Stojković, postignuti su rezultati na čak 600-650 metara.

"Modularnu pušku odlikuje preklapajući teleskopski kundak koji se preklapa u desnu stranu i pogodan je za podešavanje i lakše pogađanje strelcu po dužini i prilagođen je za podizanje obrazine kojom omogućava lakše i prirodnije gađanje i nišanjenje sa puškom", objašanjava.

Na gornjoj strani poklopca nalazi se pikatini šina koja prihvata sve optoelektronske uređaje i termovizijske kamere, a osnovni nišan ove puške je optički M-20 4x32, takođe naše proizvodnje. Prave ga u Beogradu u fabrici "Teleoptik žiroskop" i namenjen je za nišanjenje, osmatranje ciljeva danju, pri sumraku i u momentima smanjene vidljivosti.

"Poseduje balističku končanicu koja je programirana za ova dva kalibra, odlikuje je brza zamena cevi bez rasklapanja. Potrebno je samo odbraviti cev, izvući napred i postaviti novu cev bez zamene zatvarača, promeniti okvir i vrstu municije, dovesti metak u cev i dejstvovati sa drugim kalibrom", naglašava naš sagovornik.

Podmladak dobro poznate "Crne strele" 

Snajper M-93, poznatiji i kao "Crna strela" je svakako jedan od ponosa domaće namenske industrije, a sada je srpska vojska dobila njenu naslednicu - dalekometnu pušku M-12m. Kako vodnik Ivan Mihajlović  ističe, teška je 14 kilograma sa okvirom i nožicama, kalibar puške je 12,7 mmx108, a u okvir staje pet metaka.

"Ova puška je kao i njena prethodnica, crna strela M-93, repetirka, a na njoj se nalazi pikatini šina na kojoj se mogu podesiti optoelektronska sredstva".

"Puška ima osvetljenu končanicu i pogodna je za gađanje u noćnim uslovima zbog raznih zauizimanja ciljeva. Ima i paraleks cilja koji može jako dobro da izbistri sliku", zaključio je vodnik.

Unapređena do perfekcije 

Snajperska puška Zastava M07M u novom je kalibru 338 Lapua magnum i funkcioniše kao puška repetirka sa obrtno-čepnim zatvaračem na bazi čuvenog sistema "Mauzer". Kako desetar Marko Dojčinović otkriva za Telegraf, ova puška namenjena je uništavanje pojedinačnih, nezaštićenih i balističkim prslukom zaštićenih ciljeva na daljinama do 1300 metara.

"Puška je opremeljena preklapajućim kundakom kome može da se podesi visina i dužina, a može se podesiti i oslonac za obraz i rame", priča Dojčinović.

Na sanduku puške je ugrađen nosač optoelektronskih stredstava na koji se mogu postaviti optički nišan, termovizijski nišan ili pasivni nišan.

Kalibar cevi je 8,60x70 mm, a borbeni komplet sastoji se od 25 metaka, dok se puni okvirom od 5 metaka. Dužina puške sa raskoplenjim kundakom je 1293, a sa prekopljenim je 1025 mm.

"Težina puške sa optičkim nišanom i praznim okvirom je 8,1 kilogram. Osnovni komplet čine snajperska puška, optički nišan Kahles 318i, torbica za okvire, pribor za čišćenje koji se može montirati na borbeni ranac, prsluk ili opasač", pojašnjava desetar Dojčinović.

(Telegraf.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Skitnica

    21. decembar 2023 | 09:04

    A gde ima da se kupi to

  • Deki

    19. decembar 2023 | 08:04

    Previše hvalospeva, treba se spustiti na zemlju i sagledati realno stanje. Moderni borbeni sistemi postoje ali su oni u veoma malom broju i služe za predstave, uglavnom sve se svodi na modernizaciju postojećeg iz 80.-tih pa i ranije. Treba nam 50mlrd USD da vojsku dovedemo na jači operativni nivo. Odakle?

  • Anja

    19. decembar 2023 | 07:14

    Dzabe kad nema ljudstva

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA