≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Lazar 3" zagrmeo na Borovcu i pokazao zašto je sila: Vojska se ovom zverkom posebno diči zbog jedne stvari

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pored visoko sofisticirane balističke zaštite ovo borbeno vozilo pruža i veliki iskorak u zaštiti vojnika, i značajan doprinos unapređenju operativnih sposobnosti Vojske Srbije

  • 4

Naoružani i pod punom opremom, u novom višenamenskom oklopnom čudu "Lazar 3" vojnici zapeti kao puške čekali su znak za pokret, a onda dimna zavesa. Borovac kod Bujanovca grmeo je zbog sile ovog borbenog vozila, a ekipa Telegrafa svemu je svedočila.

Kada se moćni oklopnjak pojavi svi zaneme, a pored visoko sofisticirane balističke zaštite ovo borbeno vozilo pružiće i veliki iskorak u zaštiti vojnika, ali i značajan doprinos unapređenju operativnih sposobnosti Vojske Srbije.

Kako potporučnik Predrag Vraneš, komandir voda Lazara u 41. pešadijskom bataljonu ističe,"Lazar" je već neko vreme u njihovoj jedinici Vojske Srbije i veoma dobro se pokazao.

"Išli smo na razne vežbe, prikaze terena, gađanja tako da je "Lazar" jedno odlično sredstvo kojim je pešadija dobila na mobilnosti. Pored mobilnosti, izuzetna stvar jeste vatrena podrška i ono što je najvažnije jeste da je naš vojnik zaštićen u njemu jer on ima balističku zaštitu sa svih strana kao i protivminsku zaštitu", sa ponosom govori Vraneš.

Ono što srpskoj vojsci dozvoljava da se još jače diči ovom borbenom zverkom jeste činjenica da je on proizveden upravo u Srbiji.

"Dobro poznate Lazare proizvodi firma "BSS" (Borbeni složeni sistemi - deo grupacije"Odbrambena industrija Srbije") iz Velike Plane", kazao je potporučnik.

"Lazar 3" ima pogon na osam točkova, opremljen je različitim vrstama naoružanja, a izrađen je od pancirnog čelika i obezbeđuje mogućnost ugradnje spall liner-a, za zaštitu od krhotina - šrapnela ili gelera.


"Naoružan je daljinski upravljivom borbenom stanicom sa mitraljezom M-15 12,7 milimetara, a jačina motora iznosi 500 konjskih snaga", navodi naš sagovornik.

Prostor posade se nalazi u zadnjem delu vozila i obezbeđuje dovoljan prostor za različite zadatke. Pristup ovom delu vozila je moguć kroz zadnju rampu, odnosno dvoja vrata u okviru rampe ili kroz velike otvore na krovu vozila.

"Posadu "Lazar" sa ugrađenom DUBS čine tri stalna člana, komandir, vozač i nišandžija, i 9 vojnika kao iskrcno odeljenje", otkrio nam je Vraneš.

U oblasti balističke zaštite obezbeđena je i mogućnost primene najsavremenijih tehnologija.

"Lazar 3 ima balističku zaštitu od kalibra 12,7 milimetara sa prednje strane, dok sa bočnih strana i sa zadnje strane ima zaštitu kalibra do 7,62 milimetara sa pancirno zapaljivim probojnim zrnom", ističe potporučnik i dodaje da osnova vozila obezbeđuje dva nivoa zaštite od mina.

"Takođe, on ima protivminsku zaštitu koja je u stavu 3a i 3b, što znači da može da nagazi minu od 8 kilograma eksploziva i da taj udar podnese i da ljudstvu ne bude ništa", pojašnjava naš sagovornik.

Pored daljinski upravljive borbene stanice "Lazar 3" naoružan je još i bacačima dimnih kutija, otkriva Vraneš, koje se nalaze na krovu vozila i služe za maskiranje pokreta sopstvenih snaga.

"Kao što sam već rekao, daljinski upravljiva borbena stanica naoružana je mitraljezom 12,7 milimetara M-15 koji je nastao na osnovu ruskog NSV, a naravno mitraljez i sama daljinski upravljiva borbena stanica je naše proizvodnje", zaključuje potporučnik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nato

    14. decembar 2023 | 19:05

    Grmi na paradama🤣🤣🤣🤣

  • Filip

    14. decembar 2023 | 21:42

    Zna se gde treba da zagrmi

  • Tomo

    15. decembar 2023 | 00:15

    Nema zastite npr. od zolje,ose. lakog pesadijskog kumulativnog tromblona,Rb a,zatim savremenih oružja koja su se pojavila u poslednje vreme dronovi a da negovorimo o artiljerijskoj municiji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA