• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto su u Pirotu bicikli omiljeno prevozno sredstvo? Lako je naći parking, ali to nije jedini razlog

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pohvalno je to što su vozači edukovani i poštuju bicikliste, ističe predstavik Ambasade Francuske

  • 0
Indija bicikl

Foto: Pixabay.com

Iako je poslednjih godina na ulicama sve više automobila, Pirot je i dalje poznat kao grad bicikala. Zbog veličine grada, biciklom se najbrže stiže do svih odredišta, a lako je naći i parking. Zbog održive urbane mobilnosti, Pirot je jedan od dobitnika nagrade na konkursu Ambasade Francuske.

"Kada sam stigao u Pirot, shvatio sam da vozači automobila brinu o biciklistima. Pohvalno je to što su vozači edukovani i poštuju bicikliste. Nije samo pitanje infrastrukture, naravno treba još puno biciklističkih staza, ali je najvažnije ponašanje u saobraćaju", kaže predstavnik Ambasade Francuske Fransoa Avije Kovandi, piše RTS.

Za prvih devet meseci ove godine, sedam biciklista je teško povređeno, a 11 lakše.

"Radi se o izuzetno ranjivoj kategoriji učesnika u saobraćaju i mi ćemo u narednom periodu nastaviti sa pojačanim aktivnostima na sankcionisanju prekršaja koje čine biciklisti ili koji se čine prema njima", kaže načelnik saobraćajne policije Vladan Blagojević.

Najveći problem Pirota su uske ulice, mnogo automobila, parking mesta i nedovoljno biciklističkih staza.

"Vi u toj situaciji morate uskladiti zahteve svih vidova prevoza. Mi smo se u proteklim godinama trudili gde god je moguće i gde dozvoljavaju saobraćajni uslovi obeležimo kroz projekat sa Sportskim centrom Pirot, biciklističke trake, i na taj način učinimo neke površine dostupnim isključivo za bicikliste", govori saobraćajni inspektor Slobodan Rančić.

Pirot ima plan urbane mobilnosti i položaj biciklista će biti poboljšan. Ipak, najvažnije je podizanje nivoa saobraćajne kulture.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA