Vreme čitanja: oko 2 min.

Šabac rešava problem napuštenih pasa: Sledeće godine spovodi se ključan korak

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vesna Teodorović iz udruženja "Prvo na život" smatra da bi sterilizacijom za dve godine broj pasa mogao da se smanji do 70 posto

  • 3
šabac, psi Foto: D.K.

Udruženja za zaštitu životinja u Šapcu su godinama unazad predlagala da se problem velikog broja napuštenih pasa reši sterilizacijom vlasničkih pasa i tako osim smanjenja populacije umanje troškovi u gradskom budžetu za isplatu naknada zbog ujeda na javnim površinama i štete u poljoprivrednim gazdinstvima koji godišnje iznose oko 9 miliona dinara.

Propušteno ne može da se nadoknadi, ali ovdašnja udruženja je ohrabrila najava da će iduće godine o trošku lokalne samouprave početi sterilizacija vlasničkih pasa u gradu i na seoskom području.

Vesna Teodorović iz udruženja "Prvo na život" smatra da bi sterilizacijom za dve godine broj pasa mogao da se smanji do 70 posto, a imajući u vidu da jedan par pasa za pet godina može da ima 68000 novih jedinki, to bi bio značajan rezultat.

- Problem se ne može rešiti preko noći i važno je da se krenulo sa mrtve tačke. Sterilizacija jeste najvažniji segment pošto će uticati da se smanjuje potomstvo, ali će biti efikasna samo u kombinaciji sa edukacijom vlasnika i odgovornim ponašanjem - smatra Teodorović.

Ona podseća da odgovorno vlasništvo podrazumeva da svaki pas bude čipovan, što je i zakonska obaveza vlasnika, a to bi trebalo da kontroliše inspekcija. Takođe predlaže da se sačini baza nesterilisanih pasa i obavežu vlasnici da prijavljuju leglo i obeležavaju nove jedinke, pa ni u jednom od dva slučaja psi ne bi mogli da budu izbačeni na ulicu.

- Edukacija građana je neophodna jer može da bude otpora zbog neobaveštenosti i predrasuda. Kada se spomene sterilizacija prosečan vlasnik psa će odmahnuti glavom uz izgovor da bi to bio greh i kako on neće da se 'igra boga'. A da li je greh baciti štence da umiru u mukama, gladni i žedni. Takođe, ustaljeno je mišljenje da se sterilisani psi goje ili, na primer, da neće da love miševe i pacove, što su velike zablude - istakla je Teodorović i podsetila da je sterilizacija opravdana i sa zdravstvenog aspekta životinja pošto je dokazano da smanjuje nastajanje tumora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србија до Токија Русија до милвокија

    5. decembar 2023 | 12:27

    Један пар паса за 5 година може да има до 68000 јединки? Може ли неко објашњење за ову изјаву?

  • Sonja

    12. decembar 2023 | 16:56

    Debelo kazniti zlostavljaće pasa,kojeg ima mnogo a niko ne prijavljuje i od tih novaca sterilisati,kastrirati ulićne pse i finansirati azile!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA