≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Dragani je četvoro dece u invalidskim kolicima, i sama brine o njima: Nosili smo isti mutirani gen i ja i muž

Vreme čitanja: oko 4 min.

Dragana je rodila zdravu decu, a sada su svi u kolicima

  • 11
Dragana Jović Printskrin: Telegraf.rs

Ostalo mi je samo nekoliko fotografija kad su mi deca bila zdrava, ali šta je, tu je, takva nam je sudbina. Ima teških dana, kao kad im uhvatim poglede da gledaju zaljubljene parove. Ili kad me mole da ih vodim u grad, a ja ne znam kako to da izvedem, počinje priču za Telegraf.rs Dragana Jović iz Obrenovca, koja brine o Milici (38), Ani (36), Zvezdani (34) i Dušanu (31) koji su u invalidskim kolicima.

Ovoj hrabroj majci koja brine o svojoj deci sa invaliditetom život je veoma težak, a uprkos svemu uspevaju da zadrže pozitivan duh.  Kako kaže stižu je godine i umor, pa joj briga o deci pada sve teže, ali ne odustaje.

Naime, kada je Draganina ćerka Milica napunila 10 godina, primetila je da u školi zaostaje za svojom generacijom. Odvela je ćerku na testiranje i rezultati nažalost nisu bili dobri - "Vaše dete je mentalno zaostalo", rečeno joj je.

Dragani je to veoma teško palo i dane je provodila preispitujući svoje postupke, gledajući gde je to pogrešila, krivila sebe da se možda nije dovoljno posvetila ili ju je zapustila zbog druge, mlađe dece. Onda je Milica počela da gubi svest, a njena sestra Ana dobila je jak tremor ruku. Nakon konsultacija sa brojnim lekarima, obe devojčice završile u na psihijatriji.

- Milica je napunila 18 godina, kad je počelo da je boli koleno. Nema klinike gde je nismo vodili i nigde se ništa nije pokazalo na snimku, ni na ultrazvuku. E, onda sam zamolila doktorku sa psihijatrije da mi pogleda svu decu, jer sam primetila da u njihovom ponašanju ima sličnosti. Poslali smo muž i deca i ja krv na analizu u Belgiju i rekli su nam da pet godina moramo da čekamo rezultate - ispričala je Dragana za Telegraf.rs.

U tih pet godina Dragana se suočila sa mnogo loših vesti. Kod svakog deteta počeli su da se prikazuju znaci bolesti, kod svakog deteta je isto - u pitanju je genetska bolest kojoj nema leka - hereditarna spastična parapareza.

- . On bi sa drugom ženom imao zdravu decu, kao i ja sa drugim mužem - priča sada Dragana.

Ove vesti je njen suprug teško podneo i ubrzo su se razveli.

Danas život provode u invalidskim kolicima

Draganina deca bila su zdrava do 20.godine i hodala su sasvim normalno. Kada su bili u srednjim dvadesetim počela su otežano da hodaju, a ova bolest se razvijala sporo.

Do 30. godine kretali su se otežano - uz pomoć štapa, pa posle i hodalice, međutim, sada su stigli i do invalidskih kolica. Dragani je sada nikad teže.

Dizalica Printskrin: Youtube/ Telegraf.rs

- Oni su se ugojili od sedenja u kolicima, a i mene su stigle godine. Ne mogu i često i nemam snage da ih izvedem da ih prošetam. Treba sa njima da radim vežbe, ali više nemam snage - kaže majka.

U nizu svakodnevnih poteškoća koje imaju, Draganu je ovih dana kao šamar sačekala još jedna loša situacija u kojoj su se našli. Oni su se razboleli se od virusa gripa, a jedna ćerka završila je na respiratoru.

Dragana se zahvaljujući neverovatnoj snazi koju ima bori svakog dana za svoju decu i ne odustaje. Troje dece je uspelo da pobedi grip, a Zvezdana se i dalje bori.

- Kad padnu ja ih dižem dizalicom. Jedna je skoro pala, držala se za hodalicu, pa su joj se ukrutile noge i samo je pala. Ona može da ustane, da stane na noge i se okrene i da sedne na krevet. Eto, toliko može, jedna ne može ni toliko, ona leži i ja je dizalicom dižem i stavim je u kolica - priča nam Dragana.

I majka ima zdravstvenih problema

Dragana je prošle godine imala izliv krvi na mozak, a lekari su joj prognozirali 50:50 šanse da će preživeti, a u međuvremenu je u bolnici dobila i kovid, a za to vreme se o njenoj deci brinula njena starija sestra, koja je uz sve svoje probleme maksimalno vodila računa o njima.

Nekoliko godina ranije, Srbiju su pogodile nezapamćene poplave, a na najjačem udaru našao se Obrenovac, grad u kojem živi Dragana sa decom. Poplava im je sve uništila.

Dragana Jović Foto: Privatna arhiva

Danas u razgovoru za Telegraf kaže da su uvek pozitivni, jaki, nasmejani i da retko koje situacije mogu da ih slome, trude se da zadrže pozitivni duh. Iako je situacija sa gripom i ćerkinom borbom na respiratoru veoma ozbiljna,  Dragana je sigurna da će i iz toga izaći kao pobednici.

- Ma samo želim da smo zdravi, pa bože moj točkovi - točkovi - kaže ova hrabra žena.

Draganinoj deci možete da pomognete uplatom na Draganin broj računa 115-0038163311400-64

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA