≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto je važno ukloniti opalo lišće: Paljenje je zabranjeno i kažnjivo

N. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posla oko sakupljanja lišća radnici "Zelenila" imaće sve do marta

  • 0
jesen lišće foto: pixabay.com

Sezona skupljanja opalog lišća ove godine je kasno počela, zbog produženog lepog vremena, koje smo imali u novembru. Ekipe gradskog "Zelenila" u Pančevu, svakodnevno su na terenu, a građanima koji ga sami skupljaju poručuje se da je paljenje zabranjeno.

Radnici JKP "Zelenilo" Pančevo imaju obavezu da uklanjaju opalo lišće sa 200 hektara javnih zelenih površina, tačnije u širokim ulicama sa velikim drvoredima, jer je nemoguće sve otkloniti. Osim što je klizavo i opasno kada padne kiša, uništava travnjake i zato ga ne treba ostaviti da samo istrune.

"Na travnjacima se pojavljuju fleke ukoliko ostanu veće skupine lišća na njima, ona truli. Lišće onemogućava dotok svetlosti i zadržava previše vlage, tako da se na tim mestima travnjaci teže oporavljaju", navodi Ženja Marinković iz JKP "Zelenilo" za RTS.

"Zelenilo" skupljeno lišće odnosi na gradsku deponiju.

Građani koji ga skupljaju sami mogu da ga koriste za kompost, ali samo ako je čisto.

"Mi ne koristimo trenutno za kompost iz prostog razloga što se na javnim zelenim površinama osim lišća nalaze i druge materije, kao što su otpad, šut i tako dalje. Nemamo mogućnosti separacije i zbog toga ga ne koristimo kao kompost", kaže Ženja Marinković.

U selima se dešava da ljudi pale lišće, ali u Gradskoj upravi upozoravaju da to zagađuje životnu sredinu i zato je zabranjeno i kažnjivo.

"Prestupa nemamo. Za sad nemamo prijava. Kazna za pravna lica je 60.000, a za fizička 10.000. Za odgovorno lice u pravnom licu isto 10.000”, kaže Nenad Mirković, sekretar Komunalne inspekcije.

Posla oko sakupljanja lišća radnici "Zelenila" imaće sve do marta. A u isto vreme obavlja se i sadnja novog drveća. U toku je sadnja 300 odraslih stabala jasena, hrasta i javora na gradskom keju, što je sufinansiralo Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA