• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veruje se da se ovoj svetiteljki moli onaj ko želi da upozna ljubav svog života: Slavimo Svetu Ekaterinu

LJ. R.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bila je veoma obrazovana, i vrlo dobro je poznavala grčku filozofiju, retoriku, medicinu i logiku, a uz to i vrlo prijatne spoljašnosti

  • 1
Sveta Velikomucenica Ekaterina

Foto: maicaecaterina.ro

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju Svetu Velikomučenicu Ekaterinu Aleksandrijsku, ranohrišćanku mučenicu, svetiteljku i zaštitnicu ljubavi sa kraja trećeg veka.

U crkvenom kalendaru ovaj dan je označen crnim podebljanim slovom.

Prema predanju, car Maksencije je jednom prilikom pozvao 50 mudraca i organizovao raspravu u kojoj bi se raspravljalo o veri. U toj raspravi ova svetiteljka je odnela pobedu, a car Maksencije je za kaznu naredio da se svih 50 mudraca spale.

Pred samu smrt, na Ekaterinin nagovor, ovi mudraci su se ispovedili i primili hrišćanstvo.

Ekaterina je bila mučena i ubijena u svojoj 18. godini, 24. novembra 305. godine. Veruje se da je prilikom pogubljenja, iz njenog tela tada umesto krvi poteklo mleko.

U jednoj viziji Isus Hrist joj je poklonio prsten, te je ona to protumačila kao znak da svoj život treba da posveti Bogu. Taj prsten i danas stoji na njenoj ruci.

Bila je veoma obrazovana, i vrlo dobro je poznavala grčku filozofiju, retoriku, medicinu i logiku, a uz to i vrlo prijatne spoljašnosti.

Njene mošti čuvaju se na Sinaju. Krajem XIV veka iguman tog manastira bio je Srbin, Joanikije.

Pravoslavna tradicija kaže da postoji verovanje da se ovoj svetiteljki moli onaj ko želi da upozna ljubav svog života. Potrebno je moliti se svake večeri tokom 40 dana i želja će biti ispunjena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA