Vreme čitanja: oko 4 min.

Novi zaključak posle PISA testiranja: Evo šta treba da uradimo u srpskim školama

J. S.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Na listi je rangirano 87 država ili ekonomija

  • 0
Srednja škola, učionica Foto: Shutterstock

Stigli su rezultati najpoznatijeg PISA testiranja đaka za prošlu godinu održanog u 183. školi. U čitanju i nauci nalazimo se na 40. mestu, a u matematici na 42. To je napredak u odnosu na 2018. za 5 odnosno 4 mesta. Devojčice su kao i u prethodnim testiranjima bile bolje u čitanju a dečaci u matematici, piše RTS.

Na listi je rangirano 87 država ili ekonomija. Prva tri mesta zauzimaju Singapur, Japan i Koreja. Od zemalja iz regiona najbolje su se plasirali Slovenci, slede Hrvati. Iza Srbije su Crna Gora i Severna Makedonija.

"Ne iznenađuje što su na vrhu azijske zemlje poput Singapura, Koreje, Japana. Oni su u vrhu i u drugim istraživanjima i očigledno da postoji nešto u njihovim obrazovnim sistemima što oni znatno bolje rade od ostatka sveta. Kažem, nije iznenađujuće i oni to nisu stvorili za dve ili tri godine, već dugogodišnjim radom i verovatno ispravnom politikom u svom obrazovanju. Tako da puno toga, pogotovo od Singapura, možemo da učimo", rekao je gostujući u Jutarnjem programu direktor Zavoda za proučavanje i vrednovanje kvaliteta nastave u Srbiji Branislav Ranđelović.

U čitanju i nauci nalazimo se na 40. mestu, a u matematici na 42. To je napredak u odnosu na 2018. za 5 odnosno 4 mesta.

"Bitno je ono što ovo istraživanje i njegov kontekst daju nama kao informaciju i što možemo da menjamo dalje. Mi jesmo za nekoliko mesta, međutim, kada budemo uradili detaljne analize, iskoristimo ne samo mesto i ne samo podatke o znanju, već i ceo kontekst, socioekonomski status, polnu strukturu, situaciju u školama, da onda izvučemo prave zaključke o našem sistemu. Slovenci i Hrvati su standardno bolji od nas, to je tako bilo u svim istraživanjima i sada je tako, Makedonija i Crna Gora su iza nas. I to jeste jedan od naših resursa za dalje", objašnjava Ranđelović.

Devojčice bolje u čitanju, dečaci u matematici

I na ovom testiranju rezultati su, kao i u ranijim ciklusima, pokazali da su devojčice bolje u čitanju. a dečaci u matematici.

"Interesantno je da je sistem uspeo da skoro izjednači postignuće i dečaka i devojčica, ali ćemo videti budućnost jer kao što znate naš sistem je u ovom ciklusu ušao u svih šest velikih istraživanja. Generalno rezultati iz ranijih godina pokazali su da naši đaci lošije primenjuju stečeno znanje i da ne razumeju pročitane tekstove, zbog čega je funkcionalno znanje nešto na čemu treba da radimo", naglasio je direktor Zavoda za proučavanje i vrednovanje kvaliteta nastave u Srbiji.

Slične takve zaključke smo imali i iz drugih istraživanja. Iako su prošle godine naši četvrtaci bili iznad proseka u čitanju i razumevanju, neam sumnje da su neophodne promene najpre u standardima, a zatim i u programima, i načinu rada sa decom.

"Ne treba likovati nad time što su drugi pali, mi treba da gledamo naš sistem, našu decu i naše obrazovanje i da čak i iz loših iskustava drugih sistema izvučemo dobre zaključke za nas", kaže Ranđelović.

PISA se sprovodi od 2000. godine u trogodišnjim ciklusima. Srbija je prvi put učestvovala 2003. godine i do sada je to činila pet puta. U PISA testiranju učestvovalo je 690.000 učenika srednjih škola iz 81 države.

"Kod nas je to oko 6.500 đaka. PISA je vrlo relevantno istraživanje i to je trenutno jedino istraživanje koje radimo sa petnaestogodišnjacima. Sva ostala istraživanja gde uređujemo znanja naše dece sa znanjima njihovih vršnjaka iz drugih sistema su u osnovnoj školi. Tako da nam je PISA jako značajna, jako je ovaj test cenjen kao indikator onoga kako obrazovni sistem radi i prirodno je očekivati da sada autoriteti u Zavodu i u Ministarstvu sednu i iz ovog izvuku zaključke i da krenemo u neke korekcije koje bi popravile stanje", smatra direktor Zavoda za proučavanje i vrednovanje kvaliteta nastave u Srbiji.

Zavod je već radio na izradi standarda, očekuje se da budu usvojeni. Nakon toga je izmena programa, i promena rada nastavnika sa đacima.

"To nije brz proces, to neće dati rezultate odmah, verovatno neće dati rezultate ni u PISA 2025, ali u onom sledećem ciklusu, a sledeći ciklus će biti 2029. vredi očekivati, posle 2025. PISA će biti svake četvrte godine. I mi nadamo se da ako sada reagujemo da ćemo imati u dogledno vreme bolje pozicije, ne zbog pozicije, već će to biti pokazatelj da su naša deca bolja i da će biti konkurentnije na svetskom tržištu radne snage", istakao je za RTS Branislav Ranđelović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA