Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle snega preokret: Ovaj period tokom decembra doneće Srbiji temperature i do 15°C

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako se narednih desetak dana očekuju česte temperaturne oscilacije i smene toplih i hladnih vazdušnih masa, nema na vidku da će doći do nekog ozbilnog zahlađenja

  • 2
Vremenska prognoza Foto: Pixabay

Severne i zapadne delove Srbije, ali i Beograd danas je zabeleo sneg, uglavnom do 5 centimetara, a najviše snega palo je u Podrinju, na području Loznice oko 10 cm. Na istoku Srbije bilo je ledene kiše.

Područje Srbije i tokom četvrtka očekuju kiša, susnežica i sneg, a snežni pokrivač u nižim predelima neće se dugo zadržavati, jer će biti vlažan, a temperature uglavnom u plusu ili na nuli.

U petak i tokom vikenda biće suvo i hladno, ujutro uz maglu i slab mraz, a tokom dana maksimalna temperatura uglavnom od 1 do 7°C.

Sledeće sedmice i do 15°C

Početak sledeće sedmice doneće Srbiji otopljenje i topliju vazdušnu masu sa jugozapada, pa se u periodu od 11. do 14. decembra očekuju maksimalne temperature od 10 do 15°C, u Beogradu od 12 do 14°C.

Prema vremenskoj prognozi, najtoplije će biti oko 13-14. decembra, jer će se Srbija tada nalaziti u toplom i prednjem sektoru ciklona sa zapada. Ipak, tada se očekuje i jače naoblačenje sa kišom, uz pojačan jugoistočni vetar.

Potom će se Srbija naći u hladnom sektoru ciklona, pa se nakon prodora hladnog fronta, već 15. decembra očekuje zahlađenje sa snegom na planinama, a u nižim predelima sa mešovitom padavinama u obliku kiše, susnežice i snega. Temperatura će biti u padu za 10 stepeni, pri čemu se sneg očekuje u mnogim nižim predelima.

U danima pred Svetog Nikolu biće prohladno.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 4 do 8°C, one će narednih dana biti malo ispod proseka, potom početkom i sredinom sledeće sedmice za pet do sedam stepeni više od proseka, da nakon zahlađenja opale uglavnom na prosečne vrednosti za decembar i vreme bi bilo u skladu sa kalendarom.

Dakle, iako se narednih desetak dana očekuju česte temperaturne oscilacije i smene toplih i hladnih vazdušnih masa, nema na vidku da će doći do nekog ozbilnog zahlađenja, nalik polarnom udaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    6. decembar 2023 | 23:10

    Klimu su totalno poremetili tako da vise prave zime nema,ovo je sve samo zima nije,dobro smo zivi i normalni sa ovakvim temperaturnim osilacijama

  • V.A.Laki

    7. decembar 2023 | 11:53

    Метеоролози, Метеорологија : Дугорочна и викенд временска - фобија !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA