≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo koje jačine je zapravo bio jutrošnji zemljotres: Oglasio se Republički seizmološki zavod

J. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zemljotresu su prethodili slabiji potresi proteklih dana

  • 2
Petrovac na Mlavi Zemljotres Foto: Shutterstock/Informaticar

Republički seizmološki zavod je nakon reinterpretacije podataka, saopštio da je jutrošnji zemljotres, registrovan u 4:45 u regionu Petrovca na Mlavi, 12 kilometara jugoistočno od tog mesta, bio magnitude 4,0 jedinica Rihterove skale, rečeno je Tanjugu u Republičkom seizmološkom zavodu.

Ovaj zemljotres je automatski zabeležen sa magnitudom od 4,1 Rihtera, da bi konačni podatak bio dobijen daljom obradom, nakon uključivanja još jedne lokalne merne stanice.

Zemljotresu su prethodili slabiji potresi proteklih dana, a nakon njega je usledio još jedan u 5:03, koji je automatski zabeležen, a njegova jačina iznosila je 2,4 Rihtera.

Kako je naveo RSZ, teorijski intenzitet u epicentru procenjen je na V-VI stepena Merkalijeve skale, a zemljotresi ovakvog intenziteta mogu izazvati mala oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tetkica?

    7. decembar 2023 | 08:09

    Ko se oglasio iz Zavoda, pošto tamo više nema ni jednog seizmologa?

  • Ramamti Ezer

    7. decembar 2023 | 08:42

    Biblija nije rekla koliko će se zemljotresa desiti tokom poslednjih dana. Međutim, u njoj je prorečeno da će „po raznim mestima“ biti „snažnih zemljotresa“ i da će oni predstavljati istaknuto obeležje ovog važnog perioda istorije (Marko 13:8; Luka 21:11). Sami zemljotresi možda ne izgledaju kao dovoljan dokaz da živimo u poslednjim danima. Ipak, to je samo jedno proročanstvo koje se upravo ispunjava. Možda je ovo najbolja definicija: „Mi [geofizičari] ih nazivamo snažnim zemljotresima. Svi drugi ih nazivaju katastrofalnim“ (KEN HADNAT, AMERIČKO GEOLOŠKO ISTRAŽIVANJE).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA