≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čeka nas glavni udar: Seizmološkinja za Telegraf o jutrošnjem zemljotresu, može da dostigne ovu jačinu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi zemljotres se desio u 4.45 sati, bio je jačine 4,1 stepen po Riheru, a na dubini od kilometara. Drugi se desio u 5 sati i 3 minuta

  • 6
Slavica Radovanović, seizmolog, bivsa direktorka seizmološkog zavoda Printskrin: Tanjug

Zemljotres jačine 4,0 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je jutros u 4.45 sati Petrovac na Mlavi, a potres se osetio čak do Beograda. Ipak, kako za Telegraf.rs kaže seizmološkinja Slavica Radovanović, očekuje se da će se u budućnosti tu pojaviti još jači udar.

Ona pojašnjava da rased koji ide od Velikog Gradišta do Svilajnca ima kapacitet da generiše zemljotrese magnitude 5 stepeni po Rihterovoj skali.

- Nekoliko zemljotresa je bilo ali imajući u vidu da su na severnom delu raseda koji ide od Velikog Gradišta preko Petrovca na Mlavi do Svilajnca tu bili zemljotresi, a  da taj rased ima kapacitet da generiše zemljotrese magnitude 5 stepeni. Preko 30 godina tu nije bilo takvih zemljotresa, još od od 1991. godine. Prošle godine sam rekla da je moguće da se tu jave zemljotresi. Kada Seizmološki zavod izanalizira podatke onda ćemo znati da li je to regularna seizmička aktivnost ili je aktiviran neki od poprečnih raseda, pa će tek na glavnom biti zemljotres - pojašnjava naša sagovornica.

Ona dodaje da je to već 7 zemljotres po redu, a da će glavni udar biti u budućnosti.

- To je već 7. zemljotres na tom području, to je sve isti rased. Tu se seizmička aktivnost lagano podiže, a glavni udar će biti u nekoj budućnosti, ne znamo kad - kaže ona.

Podsetimo, dva zemljotresa, od kojih je jedan 4,1 stepen po Rihteru jutros rano je pogodio Petrovac na Mlavi. Epicentar je opet bio u Ćovdinu gde je bio i prošlog vikenda.

Prvi zemljotres se desio u 4.45 sati, bio je jačine 4,1 stepen po Riheru, a na dubini od kilometara. Drugi se desio u 5 sati i 3 minuta. Takođe je bio na dubini od 7 kilometara, a bio je jačine 2, 4 stepena.

Potres se osetio od Ćovdina, preko okolnih sela, pa sve do Beograda gde je građane probudio iz sna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    7. decembar 2023 | 12:02

    Ljudi primaju plate i od toga im zivi cela porodica...već a oni predvide i uzbunjuju narod tek kada se desi...Sećam se tako je bilo i za onu Oluju...pricali su u uzunjivali narod narednih sedam dana a nigde nišra se nije desilo a nisu nikom ni odgovarali za lažne vesti....Strasno!

  • Taki

    7. decembar 2023 | 12:42

    A to malo teže kod mene da me iznenadi, imam kanarince, papagaje, psa i mačku, oni reaguju bolje i brže od bilo kog najsavremenijeg uređaja i to bar 3-5 minuta pre udara taman da zbrišemo u podrum koji sam opremio u stilu Dumsdej prepers. Srećno ostalima a i nama naravno.

  • JaLicno

    9. decembar 2023 | 00:11

    Sto ne kazete ljudima da traze litijum u tom kraju. Kakav crni zemljotres

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA