Vreme čitanja: oko 3 min.

Pašalić: Prevencija je najvažnija za borbu protiv vršnjačkog nasilja

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prema njegovim rečima, "ako se nasilje istoleriše kod dece, posle određenog broja godina dobićemo nasilnog pojedinca u društvu", i tako jedan krug nasilja otvara drugi krug nasilja

  • 1
Zoran Pašalić, zaštitnik građana Foto: Tanjug/Rade Prelić

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da su škole u Srbiji prvi i najverovatnije najsigurniji pokazatelj različitih oblika asocijalnih ponašanja kod dece, zbog čega su u punom fokusu nadležnih institucija koje treba da ponude odgovore zašto dolazi do neprihvatljivog ponašanja koje se najčešće ogleda kao vršnjačko nasilje.

Pašalić je na predstavljanju Posebnog izveštaja Zaštitnika građana o nasilju u školama, ocenio da se posle tragedije u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar nije povećala stopa nasilja u obrazovnim ustanovama i da je, kako je istakao, izuzetno povećana pažnja svih nadležnih institucija koje bave zaštitom dece.

- Škole su danas jedini 'lakmus papir' koji identifikuje asocijalna ponašanja kod dece na koja treba reagovati. Tragični događaji u školi Vladislav Ribnikar iz maja ove godine pokazali su nam koliko je bitna prevencija u radu na iskorenjivanju nasilja u školama“, rekao je Pašalić, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Prema njegovim rečima, "ako se nasilje istoleriše kod dece, posle određenog broja godina dobićemo nasilnog pojedinca u društvu", i tako jedan krug nasilja otvara drugi krug nasilja.

- Škola mora da bude bezbedno i sigurno mesto za našu decu i zbog toga se u prevenciju nasilja moraju uključiti svi koji učestvuju u obrazovanju i vaspitanju dece – od roditelja, nastavnika i škola do nadležnih organa – centara za socijalni rad, tužilaštava i policije - naveo je Pašalić.

Zamenica šefa Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Nađa Ćuk ukazala je na potrebu unapređenja načela tolerancije i antidiskriminatornih politika i naglasila da je neophodno zajedničkim radom stvoriti bezbedno okruženje za decu i mlade u budućnosti. Istraživanje Zaštitnika građana je pokazalo da svaki deseti učenik skoro svakodnevno trpi nasilje u školi, svaki peti je lično bio izložen rodno zasnovanom nasilju, dok svaki deseti priznaje da se i sam nasilnički ponaša prema vršnjacima. Svaka druga devojčica (41,9%) i svaki peti dečak (20,6%) suočili su se sa rodno neprikladnim govorom u školi, svaki peti učenik (20,5%) bio je i lično izložen rodno zasnovanom nasilju, dok 35% učenika navodi da neretko čuju od nastavnika uvredljiv rodno zasnovan govor, kao i uvredljiv rečnik o pripadnicima manjinskih grupa, posebno o romskim učenicima, LGBTI+ ili osobama sa invaliditetom i smetnjama u razvoju.

Prema istraživanju, gotovo svaki učenik u Srbiji (87%) u školi je čuo da se među učenicima za LGBTI+ osobe koriste uvredljive kvalifikacije, da su stavovi prema Romima jednako negativni kao i prema LGBTI+ zajednici, te da su negativni stavovi najmanje izraženi prema osobama sa invaliditetom i starijim osobama. Dečaci u većem procentu učestvuju u vršnjačkom nasilju i imaju negativnije stavove prema Romima, LGBTI+ osobama, starijim osobama, ali i prema devojčicama, pokazuje istraživanje Zaštitnika građana kojim je utvrđeno i da oko 3/4 učenika ne zna da njihove škole imaju tim za zaštitu učenika od nasilja, a još veći broj đaka (oko 9/10) ne zna ko taj tim čini. Istraživanje je još pokazalo da više od polovine učenika u osnovnim i srednjim školama u Srbiji ne zna za postojanje programa prevencije nasilja, za razliku od nastavnika koji za te aktivnosti znaju (oko 80%).

Nasilje među vršnjacima je čest i prepoznatljiv fenomen u školskom okruženju s obzirom da se svaki četvrti učenik izjasnio da je nasilje deo školske svakodnevice a da tek šest odsto đaka tvrdi da nisu svedočili nasilju u svojim školama. Istraživanje je sprovedeno u 18 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, i u njemu je učestvovalo 390 učenika i 158 nastavnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ARS

    8. decembar 2023 | 18:17

    Teško onom kome ovakvi treba da pomognu a još tužnije za novac koji izdvajaju poreski obveznici a kojim se finansira ova institucija ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA