Vreme čitanja: oko 2 min.

Od početka godine usvojeno 55 dece, više od 700 parova čeka da usvoji: Primer Simonovića ohrabruje

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon predaje dokumentacije, sledi provera budućih roditelja

  • 2

Od početka godine u Srbiji je usvojeno 55 dece, a više od 700 parova čeka da i oni na taj način postanu roditelji. Procedura je zahtevna i dugotrajna, pa se desi da neki od te borbe odustanu ili jednostavno pređu dozvoljenu starosnu granicu. Odgovore na pitanja i nedoumice koje ih muče odnedavno, pruža Savetovalište za usvajanje, koje dnevno beleži 20 poziva.

Ana i Radoje Simonović pre četiri godine postali su roditelji dečaka od 10 i 12 godina. Od želje da usvoje decu do prvog zagrljaja i zajedničkog života, čekali su 7 godina. Najzahtevnije je, kažu, bilo prikupiti sve papire.

"Ja sam to shvatila kao put ka nečemu mnogo lepom, ka nečemu što će usrećiti i supruga i mene, nije mi bilo teško, jeste ponekad malo. Ide se iz jedne ustanove u drugu, treću, ali sve to jako bitno proveriti, pogledati jer je bitna stvar u pitanju. Nama se predaje život deteta, dece o kome treba da brinemo", kaže Ana Simonović za RTS.

Nakon predaje dokumentacije, sledi provera podobnosti roditelja. To može da potraje pola godine, pa i duže. U Savetovalištu za usvajanje kažu da budući usvojitelji o samom procesu imaju malo informacija. Za desetak dana postojanja, telefon u Savetovalištu zazvonio je oko 200 puta.

"Pitanja su brojna, počev od dokumentacije, koraka procedure, šta ona sadrži, zašto nas procenjuju. Tako da videli smo sada, sve ove informacije koje smo pripremili, čitav taj program, jeste zapravo bio vrlo potreban. Vi danas kad spomenete usvajanje bilo kome, svi uglavnom pomisle nikad nećeš to završiti, to će da traje, razumete, prosto te predrasude o postupku koji se nikad neće završiti prilično su snažne, generalno se boje ljudi", kaže Dragana Krstić iz Savetovališta za usvajanje dece.

Predrasude su, kaže, često osnovane. Navodi primer para koji je pre 11 godina procenjen kao podoban, ali još nije usvojio dete. Procedura jeste složena i spora, potvrđuju nadležni i dodaju brže ne može. Kao jedan od uzroka vide i mali broj zaposlenih u centrima za socijalni rad ključne institucije za usvojenje.

"Često parovi koji kažu da su dugo čekali su bili pozvani nekoliko puta da vide neko dete, ali se na kraju došlo do zaključka, odnosno njihovog zaključka da im takvo dete ne odgovara, ta procedura ne može da se skrati jer je usvojenje celoživotna odluka i Centri za socijalni rad imaju obavezu da biraju najbolji mogući par za odgovarajuće dete", istakao je Stevan Popović iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

U registru za usvojenje trenutno je 300 mališana, više od polovine sa smetnjama u razvoju. Jedina šansa da dobiju roditelje, kažu u Ministarstvu, neretko je usvajanje u inostranstvu. Takvu sudbinu od početka godine imalo je 13 dece.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Compaq

    10. decembar 2023 | 09:47

    Svaka čast divnim ljudima koji usvajaju decu iz ljubavi. Medjutim, ima primera gde ljudi to rade iz čistog profita. U prvom komšiluku, porodica ima svoju decu, ali me bitno to, usvajaju decu iz čistog biznisa. Dva deteta koja su usvojili često idu neadekvatno obučena, suprug od pre nekoliko meseci u penziji ali odmah je našao sebi posao, da ne bude par hiljada dinara u minusu, odnos plate i penzije, a supruga mu nikada nije radila a zašto i da radi kad trenutno za dva deteta prima više novca nego kad bi radila. Pre trenutna dva deteta imala muško dete na usvajanju. Neka me neko ubedi da je tolika ljubav prema deci, a da pare nisu motiv.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA