Vreme čitanja: oko 1 min.

Predškolske i školske ambulante preopterećene zbog virusa: Dnevno se pregleda više od 200 dece

LJ. R.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na 5 simptoma treba obratitu pažnju

  • 1
Upala grla, grlo, upala krajnika, krajnici, bol, dete, doktor, pregled Foto:Shutterstock

Zbog respiratornih infekcija povećan je broj dnevnih pregleda dece u domovima zdravlja. Doktorka Marija Golubović, pedijatar u Domu zdravlja "Savski venac", kaže  da su ambulantne preopterećene, kao i da se broj pregleda predškolske i školske dece kreće i preko 200.

Niski intenzitet aktivnosti virusa gripa i sporadična geografska rasprostranjenost, registrovan je u nedelji za nama. Beleži se, međutim, blagi porast broja obolelih u poređenju sa prethodnom nedeljom, saopštava Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Prijavljeno je 8.787 slučajeva oboljenja sličnih gripu. Najprisutniji je kod beba, dece i tinejdžera.

Doktorka Marija Golubović, pedijatar u Domu zdravlja "Savski venac", ističe za RTS da su opterećene ambulatne predškolskog i školskog dispanzera, kao i da se broj pregleda kreće se i preko 200 na dnevnom nivou.

"Reč je o infekcijama gornjih respiratornog puteva. Prisutan je rota virus.To su 'standardni' virusi za ovo doba godine. Razlozi za veći broj obolele dece su promene vremena, boravak u kolektivima...", ističe Golubovićeva.

Prema njenim rečima, simptomi su kijanje, kašljanje, bol u grlu, tečna stolica.

"Roditelj treba dete da rehidrira, snižava temperaturu, a onda da ga dovede kod lekara na pregled", ističe Golubovićeva.

Govoreći o epidemiji malih boginja u Rumuniji, doktorka kaže da u Srbiji zasad nisu zabeleženi slučajavi, ali da roditelji treba da dovedu decu na vakcinaciju kao preventiva protiv tog oboljenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D

    11. decembar 2023 | 10:38

    Pre par dana sam bila sa detetom u domu zdravlja. Nije nas bilo više od petoro u čekaonici ali doktorka nije prozivala nikoga sat vremena. I naravno, pristiglo je još par roditelja sa decom koji su čekali posle pauze ko zna koliko jer smo mi kao drugi na redu pregledani pred pauzu. Dakle, čekaonice ne bi bile pune da se efikasno radi. Po onome što smo videli, nema više od 20 dece po smeni. Pri tom radi jedna dr za svu decu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA