Vreme čitanja: oko 2 min.

"Radno si sposobna, sama si birala": Žena iz Srbije pitala gde su penzije za domaćice, pa pokrenula buru

M. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žene su se podelile u dva tabora i krenula je borba, ali kao u ringu

  • 23
domaćica, kućni poslovi Foto: Shutterstock

Domaćica iz Srbije na jednoj Fejsbuk grupi revoltirano je upitala kada će stići neka pomoć za domaćice, podsećajući na to da nemaju ni penziju. Verovatno nije ni slutila da će samo jednim pitanjem pokrenuti salvu komentara. Žene, oštro podeljene u dva tabora, zaposlene i domaćice, nisu štedele reči u međusobnom obračunu, a cilj je bio više nego očigledan, dokazati ko tu zapravo više radi i žrtvuje se. I kome bi "penzija za domaćice", kada bi se zaista uvela, trebalo da pripadne.

"Domaćice izdržava suprug, a ne država. Spadate u radno sposobnu populaciju, ali birate da ne radite", odgovorila je jedna žena, na šta su komentari samo krenuli da se nižu.

Jedna je na ovaj komentar napisala: "Plaćati dva privatna vrtića ili dadilju za decu je skuplje nego sedeti i brinuti o toj deci. Ne daj bože plaćati za troje. Dadilja uzme 800 dinara sat za dvoje dece, meni satnica 350. Pa onda bolje da sedim kod kuće, čuvam tu decu koju sam sebi i zbog sebe rodila, nego da mi stranci dižu decu."

U odbranu domaćica stigao je i ovaj komentar: "Domaćice rade, podižu decu, vode domaćinstvo za razliku od pevača koji nikako ne doprinose, a dobiju i to dobru penziju, sportisti kojem je dovoljno jedna medalja pa da sa 30 dobije penziju, političarima koji ni ne dolaze na radno mesto a platu dobijaju tri puta veću od radnika od kojeg i sam zavisi....".

Mnoge zaposlene žene su upitale da li bi one onda trebalo da primaju dve penzije jednog dana, jer pored svog posla, moraju da brinu i o kući i o deci, tako da rade i posao domaćice.

A neke su prokomentarisale da domaćice danas mogu biti samo one čiji su muževi dobrostojeći, te da im kao takvima penzija nije ni potrebna.

Da li bi domaćice trebalo da imaju penziju ili bi možda trebalo motivisati veći broj žena da budu radno aktivne?

Kakav je vaš stav, pišite nam u komentarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S

    11. decembar 2023 | 17:18

    Nekada je normalno bilo biti domacica, danas je to privilegija. U sustini, svidja mi se australijski sistem, od 65 god, svi imaju penziju.

  • terza1.

    11. decembar 2023 | 16:36

    Da bi primao penziju, moraš raditi, primati platu, od tvoje plate se izdvajati za penzijsko osiguranje. Ne možeš sedeti kod kuće i čekati da drugi rade za tebe i još penziju tražiti.

  • T

    11. decembar 2023 | 17:03

    Pametna... Ako nisi znala da li zaposlena ili ne,zena u Srbiji ima obezbeđen posao kod kuce,pod obavezno! Normalnije zemlje su to rešile na taj način,tako da dobiju neki prihod od države da ne budu bez ičega...Radile su za dvoje,po kuci!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA