Laboratorija za obrazovanje budućnosti u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

 
LJ. R.
LJ. R.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

izgrađena i bina za dramsku sekciju, po kojoj je škola, između ostalog, prepoznatljiva

Novi prostor u ovoj školi omogućiće đacima da veštine i znanja u oblastima nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike nadograde i primene u praksi.

„Obrazovanje budućnosti stiglo i u Kragujevac” – uz ovu parolu Centar za promociju nauke ponosno je obznanio da je Prva kragujevačka gimnazija, koja važi za jednu od najboljih srednjih škola u Srbiji, već poznata po informatičkim uspesima svojih đaka, dobila svoj mejkers lab. Obrazovni prostor se prostire na 130 kvadratnih metara i podeljen je na pet zona, prema oblastima interesovanja njenih đaka. To su bina za dramsku sekciju, fizika i elektronika, umetnost, lego robotika i radioničarska zona sa alatima.

Opremljen je raznom savremenom opremom za učenje, koju je donirala Grupa za obrazovanje, i sastoji se od 3D olovke, 3D štampača, vi-ar seta, Arduino setova, Raspberry Pi uređaja, slikarskog štafelaja...

Novi prostor za inoviranje u ovoj školi pružiće priliku i mogućnost đacima da svoje veštine i znanja u STEM oblastima, koje podrazumevaju nauku, tehnologiju, inženjering i matematiku, nadograde i primene na praktičnim zadacima i projektima.

Dodatno je izgrađena i bina za dramsku sekciju, po kojoj je škola, između ostalog, prepoznatljiva.

Bina će služiti i za brojna okupljanja, s obzirom na to da je škola dobro povezana sa lokalnom zajednicom.

Prva kragujevačka gimnazija učestvovala je u velikom broju STEM konkursa i takmičenja, a jedan od njih je bio realizovan u okviru manifestacije „Maj mesec matematike”, koji su zajedno raspisali Centar za promociju nauke i Nordeus fondacija. Upravo na tom takmičenju odneli su pobedu kreiranjem edukativne video-igre „Nizovi”, kroz koju su povezali matematiku, biologiju i informatiku i na taj način stvorili okruženje koje podstiče istraživanje i kreativno rešavanje problema. Pored toga, u toku prošlogodišnje realizacije programa „Girls Go Circular”, ova škola uključila je najveći broj devojčica, čak 391 i osnažila ih da se bave STEM oblastima, piše Politika.

Da su nastavnici temelj uspeha škole potvrđuje i primer sada već poznate profesorke Katarine Veljković koja je pre nekoliko godina došla do finala svetskog takmičenja i bila odabrana među pedeset najboljih nastavnika sveta.

– Radujem se otvaranju mejkers laba. Ovde će naši učenici učiti, raditi i stvarati u inspirativnom i stimulativnom okruženju koje podržava njihovu kreativnost i inovativnost. Mejkers lab je prostor koji je namenjen, ne samo obrazovanju već prostor za inspiraciju, kreativnost i inovacije. Ovo nije obična učionica, to je centar gde se spajaju ideje i tehnologija kako bi stvorili platformu za neograničeno eksperimentisanje, učenje i stvaranje. Naša učionica je brižljivo osmišljena i opremljena da podrži sve sekcije u školi, pružajući nastavnicima mogućnost da podstiču radoznalost i maštu učenika. Ovde će mladi istraživači imati prostor da razvijaju svoje veštine, da se izraze i da stvaraju. Mejkers lab je inkubator za buduće lidere, inovatore i kreativce – naglasila je prilikom nedavnog otvaranja nesvakidašnje laboratorije Katarina Veljković, koja je i koordinatorka mejkers laba u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

Ovo je dvanaesti po redu mejkers lab, ukoliko računamo i one ranijih godina otvorene u Srbiji, a do kraja školske godine planirano je otvaranje još tri. Na konkurs za srednje škole iz cele zemlje koji je pre godinu dana raspisala Grupa za obrazovanje javilo se čak 60 škola, a u ovogodišnjem ciklusu izabrano je 11 najboljih, koji su kao Kragujevačka gimnazija dobili mejkers labove.

U njima đaci imaju redovnu nastavu ali i vannastavne aktivnosti poput razvoja učeničkih kompanija, naučnih sekcija i školskih klubova.

Učenici će biti povezani sa stručnjacima iz privrede, nauke, kulture. U labovima nastavnici mogu na inovativan način pristupiti predavanjima tako što će povezati više oblasti na jednom školskom času. Ohrabrivaće učenike da praktično primene stečena znanja i svoje ideje pretvaraju u delo. Upoznavanje sa različitim oblastima rada omogućiće im da imaju jasniju sliku o budućoj karijeri.

U okviru projekta Grupe za obrazovanje, koju čine Dostignuća mladih u Srbiji, Centar za promociju nauke, Inicijativa „Digitalna Srbija” i Nordeus fondacija, sem pomenute gimnazije, u ovom ciklusu za mejkers labove izabrane su i Tehnička škola u Knjaževcu, Šesta beogradska gimnazija, Prva beogradska gimnazija, osnovna i srednja škola sa domom učenika „Petro Kuzmjak” u Ruskom Krsturu. Tu su, takođe, Tehnička škola u Mladenovcu, Poljoprivredno-hemijska škola „Dr Đorđe Radić” u Kraljevu, Gimnazija u Vrnjačkoj Banji, Elektrotehnička škola „Mija Stanimirović” u Nišu, Medicinska škola „Dr Andra Jovanović” u Šapcu, kao i Srednja škola „Sezai Suroi” u Bujanovcu, koja ima dvojezičnu nastavu.

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA