Vreme čitanja: oko 2 min.

Napuštene životinje u Nišu dobile sklonište: Postavljene kućice na više lokacija

J. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mihajlović smatra da bi udomljavanje, udruživanje društvene zajednice i podizanje svesti građana da ne ostavljaju štence na ulici, svakako bilo efikasnije dugoročnije rešenje

  • 9

Kućiće u kojoj će napuštenje životinje tokom zimskih dana naći utočište i skloniti se sa ulice, danas su postavljenje u Parku Svetog Save. Ovu humanu akciju zbrinjavanja i sklanjanje napuštenih životinja sproveli su JKP "Mediana" i Udruženje Pit, prenose Niške vesti.

Ukupno 15 kućica, u toku dana biće postavljeno na različitim lokacijama u gradu.

- Ovo svakako nije trajno rešenje, mi imamo prihvatilište za pse koje funkcioniše, međutim, limitirani smo različitim ograničenjima. Zakon o dobrobiti životinja predviđa da jedan pas u prihvatlištu može provesti najviše 30 dana. Tokom njihovog boravka, mi njih čipujemo, sterilišemo, vakcinišemo i pružimo im svu potrebnu negu. Nakon toga ih vraćamo u njihovo prirodno stanište - kazao je Ivan Mihajlović, direktor JKP „Mediana“ i dodao da je za narednu godinu planirano proširenje kapaciteta prihvatilišta, samim tim će veći broj pasa biti zbrinut.

Mihajlović smatra da bi udomljavanje, udruživanje društvene zajednice i podizanje svesti građana da ne ostavljaju štence na ulici, svakako bilo efikasnije dugoročnije rešenje.

- Apelujemo na građane da podrže akciju „Udomi, ne kupuj“ u kojoj je tokom ove godine sa niških ulica sklonjeno čak 100 pasa - navodi.

Na godišnjem nivou preko 300 pasa prođe kroz tretman prihvatilišta.

- Kućice su uredne, stavili smo slamu. Ovde će danas biti postavljene dve, a u toku dana i na drugim lokacijama - pojašnjava Nina Krstić, advokat i punomoćnik Udruženja Pit.

Ona podseća da se Inicijativom „Stop petardama“ koja se sprovodila svake godine, ukazivalo na štetnost pirotehničkih sredstava na napuštene životinje i vlasničke i kućne ljubimce.

Osvrnula se i na inicijativu Udruženja “PIT”, zahvaljujući kojoj će Niš, kao prvi grad u Srbiji, Novu Godinu dočekati bez velikog gradskog vatrometa.

- Ove godine smo rešili da to bude i zvanična inicijativa. Ponosni smo što je Niš prvi grad u Srbiji koji će Novu godinu dočetati bez vatrometa. Namenjena sredstva otići će u humanitarne svrhe na čemu smo jako zahvalni i ponosni - priča Krstić.

Podseća i da je popis vlasničkih ljubimaca u Nišu još uvek u toku, ali i da građani nisu bili obavezni da se odazovu popisu. Popis se trenutno vrši popis na teritoriji opštine Medijana, a nakon toga će se sprovesti i u ostalim gradskim opštinama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pseći advokat

    13. decembar 2023 | 17:13

    Ako su od aluminijuma??? Odoše već prvih noći...doneće ih "Rimljani" odnosno njihovi potomci.

  • Lona L

    13. decembar 2023 | 17:27

    Divno! Bravo !

  • Milan

    13. decembar 2023 | 17:54

    Dok je država bila država nije bilo pasa lutalica. Vlasnički psi su bili registrovani a za lutalice su bili zaduženi šinteri. Po selima lovci su dobijali poene za odstreljenu lutalicu. Parkovi su bili oaza za dečju igru, a sada zavladao neki snobizam pa se više brine o psima nego o deci. Pasa sve više a dece sve manje. A sad "Lajte kere Jakobsvelda".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA