Vreme čitanja: oko 2 min.

Smanjen broj dece koja su primila MMR vakcinu u Leskovcu: Može doći do komplikacija, pa čak i smrti

J. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

MMR vakcina štiti od malih boginja, zaušaka i rubeole

  • 2
MMR, dete, vakcinacija Foto-montaža: Shutterstock, Profimedia/Leigh Prather / Panthermedia

U Leskovcu se ovih dana upućuju pozivi za dopunsku vakcinaciju predškolaca MMR vakcinom. Od 2020. godine u Jablaničkom okrugu beleži se smanjenje broja dece koja su primila tu vakcinu. Bez redovne imunizacije, deca ne mogu da se upišu ni u državni, ni u većinu leskovačkih privatnih vrtića, prenosi RTS.

U savetovalištu leskovačkog Dečjeg dispanzera dnevno se pregleda pedesetak dece.To je obaveza pre primanja svake pa i MMR vakcine u vezi koje roditelji imaju dilemu.

"Nikakvih reakcija nismo imali na MMR ni jedna ni druga ćerkica. Tako da nisam protiv toga", kaže Milica Tasić iz Leskovca.

"Sin, petogodišnji Strahinja je redovno primio MMR vakcinu u doba koje je predviđeno za to, baš u vreme jeka pandemije koronavirusa. Dete je zdravo", navodi Andrea Tošić iz Leskovca.

MMR vakcina štiti od malih boginja, zaušaka i rubeole. Važno je da se primi na vreme od 13. do 15. meseca. Revakcinacija je pred polazak u školu.

"To su bolesti koje mogu ostaviti trajne komplikacije, a u nekim slučajevima izazvati i smrtni ishod", kaže dr Vesna Mičić, pedijatar u Dečijem dispanzeru u Leskovcu.

Od početka ove godine do oktobra vakcinisano je 63% leskovačkih predškolaca. Tri puta su radili reviziju kartoteke zbog dopunske imunizacije.

"Kompletno predškolska godišta od 2017. do 2021. godišta i sada pišemo pozive evo po treći put", navodi Sanjana Đokić, medicinska sestra u Dečjem dispanzeru u Leskovcu.

Jedan od najčešćih razloga zašto roditelji odbijaju da deca prime MMR vakcinu je strah od autizma kao neželjene reakcije. Dokazano je, poručuju lekari da ne postoji povezanost vakcine i autizma.

"Postoji samo koincidencija davanje MMR vakcine i pojave autizma jer se autizam otkriva od 13.do 15. meseca kad deca počinju da hodaju i govore", objašnjava dr Jadranka Krasić, epidemiolog ZZJZ Leskovac.

Za stvaranje kolektivnog imuniteta trebalo bi da se vakciniše 95 odsto dece.To je i jedini način da se spreči epidemija malih boginja.

"Mi se svi sećamo 2010. i 2011. godine kada je prijavljena velika epidemija u romskom naselju koja se prelila i na grad Leskovac gde smo imali obolelu decu sa komplikacijama u vidu pneumonije i meningita", kaže dr Jadranka Krasić, epidemiolog ZZJZ Leskovac.

Zbog toga oklevanja ne bi smelo da bude. Pravi je trenutak, napominju stručnjaci da se spreči novo žarište. Imunitet se stiče za 15 do 30 dana nakon vakcinisanja.

Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    17. decembar 2023 | 07:02

    Polako ali sigurno izlazi svaka istina na videlo. Sve više je dece sa autizmom posle primanja mmr vakcine. Znam iz ličnog okruženja. Vakcine više ne služe u korist čoveka nego u korist globalista. Izbegavaću svaku moguću vakcinu dok sam živ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA