Vreme čitanja: oko 2 min.

Sprovedena kampanja "U kola bez alkohola" u novosadskim kafićima: Gosti lokala se testirali i saznali kazne

N. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Akciju su sproveli volonteri

  • 0
Kampanja "U kola bez alkohola", Novi Sad Foto: Grad Novi Sad

Član Gradskog veća za saobraćaj i puteve prof. dr Aleksandar Bulajić prisustvovao je akciji koja se održala u novosadskim ugostiteljskim objektima u sklopu kampanje "U kola bez alkohola". Kampanju je organizovalo Udruženje građana "Institut za bezbednost u saobraćaju" u saradnji sa Gradom Novim Sadom.

- Stradanje mladih u saobraćaju predstavlja globalni problem sa kojim se nažalost susrećemo i u našoj zemlji, a statistika nam ne ide u prilog, kada je reč o ovoj temi. Alkohol je svakako jedan od uticajnih faktora u nastanku saobraćajnih nezgoda, često i sa smrtnim ishodom, a nalazi se na drugom mestu, odmah nakon vožnje neprilagođenom brzinom. Zato posebnu pažnju skrećemo mladim i nedovoljno iskusnim vozačima koji su tek položili vozački ispit, da ne upravljaju vozilom dok su pod dejstvom alkohola. Grad Novi Sad će nastaviti da podržava ovakve i slične akcije koje imaju jasan cilj, a to je da promovišu bezbednu vožnju bez uticaja alkohola, kao i bezbednost svih učesnika u saobraćaju - rekao je prof. dr Aleksandar Bulajić.

Rukovodilac Udruženja građana "Institut za bezbednost u saobraćaju" Slaven Manović je u ime organizatora naglasio da je cilj ovog projekta odvraćanje vozača od vožnje pod uticajem alkohola kroz merenje njihove trenutne alkoholisanosti pomoću alkometera, kao i informisanje o visini i vrsti kazni koje su zakonom predviđene za to.

- Projekat se realizuje na mestima gde se konzumiraju alkoholna pića, tako da smo za ovu akciju odabrali tri različita novosadska ugostiteljska objekta. Gosti koji su popili jedno ili više pića, mogli su da se testiraju i provere koliko trenutno imaju alkohola u krvi, kao i da putem "kaznene karte" saznaju kolike su predviđene kazne za to - rekao je Slaven Manović i dodao da je Grad Novi Sad bio jedan od prvih lokalnih samouprava koji je krenuo sa ovom važnom kampanjom za mlade koji spadaju među najugroženije kategorije učesnika u saobraćaju.

Učesnici akcije i gosti ugostiteljskih lokala dobili su poklon privezak i promotivni flajer.

Akciju su sproveli volonteri koji su prošli obuku o načinu rada sa etilometrom i "kaznenom kartom".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA