≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Održan koncert Rekvijem za Aušvic u Narodnom pozorištu: Cipele simbolično ostavljene na rub pozornice

J. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nastupili su i hor Radio-televizije Srbije, Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički“, kao i solisti sopran Nataša Tasić Knežević, mecosopran Višnja Popov, bariton Željko Andrić i Ermin Ašćerić

  • 0
Rekvijum za Ausvic Foto: Nikola Anđić

Koncert "Rekvijem za Aušvic“ održan je večeras u Narodnom pozorištu u Beogradu povodom Međunarodnog dana stradanja Roma u Drugom svetskom ratu, piše Tanjug.

Tridesetak pari cipela simbolično je ostavljeno na rub pozornice, na kojoj je delo švajcarskog kompozitora Rodžera Morena Rathgeba izvela Romska filharmonija iz Frankfurta pod dirigentskom palicom Rikarda M. Sahitija.

Nastupili su i hor Radio-televizije Srbije, Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički“, kao i solisti sopran Nataša Tasić Knežević, mecosopran Višnja Popov, bariton Željko Andrić i Ermin Ašćerić.

Romska filharmonija iz Frankfurta sa dirigentom Sahitijem izvela je "Rekvijem za Aušvic" u devet evropskih gradova pre Beograda, a večerašnje deseto izvođenje nagrađeno je višeminutnim aplauzima posetilaca i zvanica u Narodnom pozorištu.

Tokom koncerta četvoro glumaca je pokretima i pojavom evociralo uspomenu na Rome stradale u brojnim nacističkim logorima kao što su bili Aušvic i Treblinka, ustaški Jasenovac, kao i Topovske šupe, Staro Sajmište i stratište u banatskom selu Jabuka.

Međunarodni dan stradanja Roma predstavlja sećanje na 16. decembar 1942. godine kada je šef SS Hajnrih Himler izdao naređenje za sistematsko upućivanje Roma u koncentracione logore nacističke Nemačke u cilju njihove likvidacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA