Vreme čitanja: oko 1 min.

Izveštaj EU: Romi među glavnim metama govora mržnje na internetu

Ekipa Srbije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Studija je sprovedena na YouTube-u, Telegramu, Redditu i X - ranije poznatom kao Twitter - u četiri zemlje članice EU između januara i juna 2023. godine

  • 0
fejsbuk, gugl, tviter Foto: Pixabay

Žene su glavna meta poruka mržnje na internetu, uključujući uvredljiv jezik, uznemiravanje i podsticanje na seksualno nasilje, navodi se u izveštaju Evropske unije.

To bi trebalo ohrabriti EU i platforme društvenih mreža da obrate veliku pažnju na zaštićene karakteristike kao što su rod i etnička pripadnost prilikom moderiranja sadržaja, navodi u svom izveštaju Agencija EU za temeljna prava (FRA).

Studija je sprovedena na YouTubeu, Telegramu, Redditu i X – ranije poznatom kao Twitter – u četiri zemlje članice EU između januara i juna 2023. godine. Pokazalo je da su žene glavna meta na svim platformama u zemljama uključenim i studiju. Druge pogođene grupe uključuju ljude afričkog porekla, Rome i Jevreje.

Broj objava mržnje usmerenih prema ženama skoro je tri puta veći od onih usmerenih na osobe afričkog porekla u Bugarskoj, Nemačkoj, Italiji i Švedskoj.

– Ogromna količina mržnje koju smo identifikovali na društvenim mrežama jasno pokazuje da EU, njene države članice i internetske platforme mogu pojačati svoje napore za stvaranje sigurnijeg internetskog prostora za sve – navodi direktor FRA Michael O'Flaherty u izjavi za javnost.

Prema zakonu o digitalnim uslugama EU, koji je stupio na snagu prošle godine, velike tehnološke platforme i pretraživači moraju učiniti više u borbi protiv štetnog i nezakonitog sadržaja ili reskiraju novčane kazne.

Evropska komisija u oktobru je otvorila zvaničnu istragu o naporima roditelja Facebooka Mete, TikToka i X da uklone štetni sadržaj sa svojih platformi.

Tehnološki divovi u poslednje vreme suočavaju se sa sve većom kontrolom, s porastom štetnog sadržaja i dezinformacija nakon rata između Izraela i Hamasa.

FRA je saopštila da nije mogla pristupiti podacima s Facebooka i Instagrama za studiju, prenosi Reuters.

Baneri Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

(Telegraf.rs / A. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA