≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Roditelji su gledali smrt svoje dece": Potresne reči na Međunarodni dan sećanja na stradale Rome u Aušvicu

O. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Narodnom pozorištu održan je koncert Rekvijem za Aušvic

  • 0

U noći između 2. i 3. avgusta 1944. godine, takozvani "ciganski logor" u koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau biva raspušten ili - na jeziku SS-a "likvidiran". Tada je u gasnim komorama ubijeno oko 4.300 muškaraca, žena i dece. A to nije bio jedini zločin.

Povodom Međunarodnog dana sećanja na stradale Rome tokom drugog svetskog rata, u Narodnom pozorištu je održan koncert Rekvijem za Aušvic.

Nataša Tasić-Knežević govorila je vrlo emotivno na ovu temu. Opisala je na koji način doživljava genocid nad Romima. U njenom pogledu moglo se uočiti koliko joj je teško da govori o stradalim žrtvama, pogotovo o deci koja su ubijena:

"Kako bih se ja osećala da neko otrgne oko moga oka od mene... Ne mogu da zamislim kako je bilo roditeljima koji su gledali smrt svoje dece", rekla je za Telegraf.rs.

Na scenu Narodnog pozorišta izašli su i nastupili: hor radio televizije Srbije, umetnički asambl Ministarstva odbrane ,,Stanislav Binički'' kao i solisti sopran Nataša Tasić Knežević, mecosopran Višnja Popov, bariton Željko Andrić i Ermin Ašćerić. Prvi put nakon nastupanja u čak 9 evropskih gradova, u Beogradu je  nastupila Romska filharmonija iz Frankfurta sa dirigentom Sahitijem  koja je  izvela delo švajcersog kompozitora Rodžera Morena Rathgeba. Nastup je nagrađen višeminutnim aplauzom od strane posetilaca i zvanica u Narodnom pozorištu.

Na rub pozornice simbolično je postavljeno oko tridesetak pari cipela u znak sećanja na stradale rome koji su odvođeni u koncentracione logore kao što su bili: Aušvic i Treblinka, Topovske šupe, ustaški Jasenovac, Staro Sajmište i Stratište u banatskom selu Jabuka. Uspomenu na stradale Rome evociralo je  četvoro glumaca svojim pokretima i pojavom.

Međunarodni dan stradanja Roma obeležava se 16. decembra . To je dan kada je jedan od glavnih organizatora Holokausta Heinrich Himmler 1942. godine naredio sistematsko upućivanje roma u koncentracione logore Nacističke Nemačke u cilju njihove likvidacije.

(Telegraf.rs/D. Nikolić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA