Vreme čitanja: oko 3 min.

Preslatki Miloš (7) ostaće slep ako ne skupi paprenu cifru! Radi domaći, vid mu se zamagli, pa nastaje mrak

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sa samo 2,5 godine, roditelji su primetili da Milošu beži oko kada gleda pravo

  • 4
Miloš Dragojević Foto: Privatna arhiva

Maleni Miloš Dragojević (7) iz Kljajićeva može da ostane slep ukoliko uskoro ne ode na operaciju u Rusiji. Ipak, za intervenciju mu je potrebno čak 50.000 evra, a roditelji se nadaju da će uspeti da skupe sredstva kako bi svog mališana spasili od potpunog mraka.

Sa samo 2,5 godine, roditelji su primetili da Milošu beži oko kada gleda pravo, te su bez razmišljanja započeli put ka spasavanju njegovog vida. Kako za Telegraf.rs kaže njegov otac Dragan, u tom momentu osećao se kao da je Titanik, koji tone bez povratka.

- Kada sam čuo da može da ostane slep, osećao sam se kao Titanik. Sve mi je potonulo - počinje Dragan svoju priču.

Ipak, nisu dozvolili da ih teskoba u grudima spreči da pronađu rešenje. Lutali su od doktora do doktora, od jedne do druge ordinacije, a onda shvatili da nada postoji - operacija u Rusiji koja košta 50.000 evra.

- Kad je imao 2,5 godine primetili smo da mu beži oko kada gleda pravo, da mu zenica pobegne skroz levo-desno, onda smo ga odveli kod doktora u Sombor, pa smo dobili uput za Beograd. Rekli su nam prvo da ne sarađuje jer su mu pokazivali slike, a date sa dve i po godine ne zna šta je pas, kost i jezik, pa smo otišli u Novi Sad. Od tada 4 godine se tu lečimo. Tada su nam objasnili da sačekamo ruske oftalmologe i ustanovili su mu strabizam, astigmatizam i hipermetropiju. Na svakih 6 meseci smo išli na kontrole - priča naš sagovornik.

Nažalost, iako se astigmatizam povukao na kratko, kada je Miloš otišao na poslednju kontrolu, saznali su da se vratio. Po hitnom postupku ubačen je na stimulacije kako bi se gubitak vida sprečio. Sada mu sledi još 4 tretmana, a uskoro bi trebalo da saznaju i termin operacije.

Ipak, ukoliko ne uspe da skupi novac za istu, Miloš će ostati slep.

- Genetski mu je urođen astigmatizam, dobio je od svoje bake. Lekari su nam rekli da bi mogao da oslepi ukoliko se operacija ne obavi - kaže otac.

Maleni Miloš je svestan da mora da nosi naočare u svakoj situaciji. Funkcioniše normalno i srećan je sve dok ne krene da radi domaći. Vid mu se zamagli, a onda nastaje mrak i panika.

- Miloša su nervirali odlasci kod doktora, ali sada se već pomirio sa tim. Zna da mora da nosi naočare. Uznemiri se kada piše domaći, a vid mu se zamagli i ne vidi ništa. Tu nastane panika, pet minuta histerije, plakanje i nastavi dalje - priča Dragan uz dubok uzdah.

Lekari su dioptriju uspeli da smanje, te je sa +3 opala na +1,5. Ipak, trenutno je fokus na tome da mu očni živci prorade jer trenutno Miloš funkcioniše samo sa levim okom, koje je zbog napora preopterećeno.

Miloš Dragojević Foto: Privatna arhiva

Pored svega, Miloš je srećno i nasmejano dete. Druži se, igra fudbal i trči sa drugarima. Ono što ga trenutno najviše privlači je kolo, pa roditelji planiraju da ga upišu na folklor.

- On trči i igra fudbal, ali nije neki ljubitelj sporta. Sada ćemo da ga upišemo na folklor, voli muziku i igra kolo, skače po kući. Eto, neka nastavi tradiciju - kaže otac kroz smeh.

Porodica Dragojević za sada je prikupila 17.000 evra, a dug je put do cifre koja je potrebna kako bi lekari spasili njegove plave oči. Svaka stimulacija košta 90.000 dinara, ali roditelji se nadaju da će u ovoj borbi s vremenom pobediti.

Pomozimo Milošu da sačuva vid! 

Dinarski račun: RS35265000000686345235

Devizni račun: RS35265090000000011609

SWIFT(BIC): RZBSRSBG

Name: RAIFFEISEN BANKA AD BEOGRAD

IBAN: RS35265090000000011609

Vlasnik računa: Miloš Dragojević

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Khmelyov Mishel

    19. decembar 2023 | 17:48

    Zašto nema SMS plaćanja?

  • Crni

    19. decembar 2023 | 18:49

    Evo idealne prilike za novu staru vlast da se pokaze. Ne samo kod ovog deteta vec kod svakom kojem je medicinska pomoca neophodna!

  • Ana

    19. decembar 2023 | 22:11

    Dajte sms

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA