Vreme čitanja: oko 1 min.

Prestižna nagrada UNS-a za monografiju Sergije Lukač – prometej novinarstva

A. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kapitalna monografija Sergije Lukač – prometej novinarstva Radivoja S. Petrovića i Slobodana M. Penezića, nedavno objavljena u saizdavaštvu Fakulteta za sport i Službenog glasnika, nagrađena je u ponedeljak, 18. decembra, prestižnom Specijalnom nagradom Udruženja novinara Srbije (UNS) za doprinose u istoriji štampe i novinarstva, teorijske radove o novinarstvu i publicistička dela "Žika M. Jovanović"

  • 0
Sergije Lukač Foto: Promo

Reč je o jednoj od tradicionalnih godišnjih nagrada koju dodeljuje UNS, a koja je ove godine pripala izdanju koje je rezultat studioznog istraživanja koje je sa autorima ovog izdanja, svojim profesorima i asistentima, realizovalo i 16 studenata novinarstva Fakulteta za sport.

Nagrađena knjiga je rezultat istraživačko-izdavačkog poduhvata u okviru kojeg su za odgovorima na suštinska pitanja u oblasti medija i novinarstva skupa tragali pojedinci različitih iskustava, generacija i stavova, ali jednako zainteresovani za dalju sudbinu ove profesije – od studenata novinarstva, preko profesora i asistenata žurnalistike, pa sve do Lukačevih prijatelja, studenata, saradnika i savremenika, takođe različitih po godinama, ali i po razmišljanjima.

Članovi žirija koji su odlučivali o nagradama bili su Mileva Malešić (predsednica), Aleksandra Orlić, Živojin Rakočević, Dragoljub Janojlić i Radoman Kanjevac.

-Ova monografija podseća nas na to koliko je važna uloga novinara u društvu i kakav bi novinar trebalo da bude, i to onda kada je najviše potrebno – u vreme kada se zbog tabloidizacije i smanjenja kvaliteta medijskog sadržaja čini da kvalitetno novinarstvo polako umire - ističe se, između ostalog, u obrazloženju žirija.

Stručni žiri je istakao da je u pitanju dubinski portret ličnosti koji nas podseća na to zbog čega će Lukač ostati upamćen u današnjem novinarstvu.

Nagrade će biti uručene na Dan UNS-a, u četvrtak 21. decembra u Pres-centru UNS-a.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA