Vreme čitanja: oko 2 min.

Učiteljica iz Leskovca kupila meteor koji je Dejan doneo u Telegraf: Otkrila i zašto

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oni su taj momenat ovekovečili jednom fotografijom i dogovorili sledeći susret

  • 0
Meteor, Dejan Ivezić Foto: Nikola Anđić, Privatna arhiva

Dejan Ivezić iz Prokuplja (49) pronašao je meteor koji je, kako su pokazale kasnije analize, pao pre više od sve stotine godina. Doneo ga je u redakciju Telegrafa i otkrio detalje, te da bi ga rado prodao nekome kome je potrebniji. Dan nakon pisanja Telegrafa javio se potencijalni kupac Dejanovog blaga.

Naime, Dejan nam je tada rekao da bi svoj meteor ustupio nekom muzeju ili onome kome je potrebniji ako se pokriju troškovi analize koje je Dejan platio, a koji nisu veći od 1.000 evra.

- Ponudio sam ga muzeju u Prokuplju i rekli su mi da nisu zainteresovani. Ovo je mnogo dragocena stvar za neki muzej, meni i ne treba, a ako neki od muzeja hoće i želi, može da ga ima - rekao je Dejan.

Nakon objavljivanja teksta javio se potencijalni kupac, tačnije učiteljica iz Leskovca po imenu Vesna (39) koja, kako kaže, gaji veliku ljubav prema astronomiji i želela je od Dejana da otkupi meteorit.

- Čuli smo se odmah sutradan posle objavljivanja vašeg teksta i žena je bila zainteresovana. Dva dana pre toga je bila sa decom u Svilajncu u Prirodnjačkom centru i tamo je videla dva mala meteora. Nešto ju je tu zainteresovalo - priča nam Dejan.

Vesna je videla Dejanov intervju za Telegraf, pozvala ga i dogovorili su se da mu plati samo troškove analiza. Sutradan je došla u Prokuplje i meteor je postao njen.

Oni su taj momenat ovekovečili jednom fotografijom i dogovorili sledeći susret, a Dejan joj je obećao da će je odvesti u opservatorij "Vidojevica", kako bi joj pokazao sve lepote svog kraja i odveo je da joj pokaže mesto na kojem ne našao meteor.

Dejan Ivezić i učiteljica Vesna, meteor Foto: Privatna arhiva

Dejan već dve godine čuva meteor u svojoj kući i kako kaže, nudio ga je mnogim muzejima koji su odbili njegovu ponudu. Meteor sada ima novog vlasnika.

Podsetimo, Dejan je pre dve godine šestajući sa bratancem ugledao kamen, a kada je pokušao da ga podigne video je da je mnogo teži od običnog kamena. Odlučio je da ga pošalje na istraživanja kako bi bio siguran šta mu je to zapalo u ruke.

Potvrđene su njegove pretpostavke da je u pitanju meteorit, a istraživanja su pokalaza i da je težak šest i po kilograma kao i da nije radioaktivan. Pao je davne 1.766. godine, a Dejan ga je pronašao u maju 2021. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA