Vreme čitanja: oko 3 min.

Na transplantaciju organa čeka više od 2.000 ljudi! Todić: Svi oni nadaju se bubregu, jetri, srcu, rožnjači...

I. A.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako kaže, treba se zalagati da transplantacija organa u Srbiji konačno postane procedura koja se redovno obavlja

  • 2
operacija transplatacija organa Mladen Todić Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

U periodu od 1. januara do 19. oktobra ove godine ukupno su obavljene 24 transplantacije bubrega sa živih davalaca. U UKC Vojvodine - 4, VMA - 12, UKC Niš - 3, UKCS - 4 i UDК Tiršova - 1. Kako objašnjavaju iz Udruženja Zajedno za novi život ovi podaci ohrabruju.

Mladen Todić iz Udruženja za Telegraf podseća da na transplantaciju organa u Srbiji čeka više od 2.000 ljudi, te da se svi oni nadaju bubregu, jetri, srcu, rožnjači.

- Moram da naglasim da taj broj nije dovoljan da se spasu životi onih najtežih pacijenata iz ove grupe i da svi kao društvo moramo više da se posvetimo ovoj temi u smislu da govorimo više u javnosti, sa svojim porodicama, prijateljima, školi, na poslu. Apelujem kao neko ko se bavi ovom vrstom aktivizma unazad sedam godina da je poslednji trenutak da se svi relevantni činioci društva uključe u promovisanje donorstva i programa transplantacije u Srbiji, pre svega na državne činioce, a onda i na medije, javne ličnosti..., objašnjava Todić.

Kao pozitivan primer ističe statistiku u "komšiluku", tačnije u Hrvatskoj gde je prošle godine bilo 23,5 donora na milion stanovnika i urađeno preko 250 transplantacija organa.

- Oni su da bi dostigli ove brojke na promociji donorstva radili 20 godina i svi bitni činioci društva bili uključeni u promociju. Kampanja koju smo mi kao udruženje pokrenuli prošle godine u oktobru pod nazivom "Još si mi trag" i koja je dobila epitet nacionalne kampanje uz podršku Ministarstva zdravljaRFZO  sigurno doprinela povećanju ovih brojki, što je još jedan dokaz onome o čemu sam prethodno govorio. Zato, ajmo svi da doprinesemo da se svi oni koji godinama čekaju na transplantaciju organa u Srbiji vrate svojim životima, svojim porodicama, poslovima, društvu, da ne moraju da skupljaju novac od nepoznatih ljudi da bi svoj spas pronašli u inostranstvu, objašnjava Todić.

Kako kaže, treba se zalagati da transplantacija organa u Srbiji konačno postane procedura koja se redovno obavlja.

- Hajde svi da pokažemo i na ovom terenu da smo humani i solidarni, da shvatimo da transplantacija organa nije trgovina organa, da pacijenti koji su prolazili ili prolaze golgotu čekanja na transplantaciju organa više govore o svojim iskustvima i time utiču na podizanje svesti naših građana kada je ova tema u pitanju, da zajedno sa stručnjacima iz ove grane medicine otklonimo mitove, strahove i predrasude koji prate temu doniranja organa, objašnjava Todić, koji je svojevremeno čekao i dočekao novu jetru.

Umesto tačke, stavio je zarez

Kako je Mladen ispričao za Telegraf, pre transplantacije, svaki njegov plan bio je ograničen, "da dočeka ćerkin sledeći rođendan", "da sa njom ode na more" i to je sve, a onda je zahvaljujući humanom gestu svog donora dobio šansu za novi život. Do svoje 32.godine sve je bili u redu sa njegovim zdravljem, ali je kasnije utvrđena dojagnoza koja je zahtevala transplantaciju jetre.

- Tog oktobra 2016.godine, neko je u svojoj najvećoj tuzi uspeo da smogne snage i potpiše saglasnost za doniranje organa, te je jedan donor spasio nas nekoliko, među kojima sam i ja. Ne prođe dan da ga se ne setim, ni njega ni njegove porodice, koja je ovim nesebičnim gestom učinila da danas budemo živi i sa svojim porodicama. Iskreno, dok sam bio na listi za transplantaciju, nisam mogao ni da živim normlanom niti da planiram, tako da mi je ćerkin polazak u školu jedan poseban dan - ispričao je Mladen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zika

    24. decembar 2023 | 18:41

    Nada poslednja umire. Imam primer svog kumceta, mlad decko, dobio je bubreg donora, ali organizam nije dugo mogao strano telo da prihvati.Neka te Bog sačuva dugo,dugo Mladene

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA