Vreme čitanja: oko 2 min.

Nadbiskup Nemet: Najveća poruka Božića je da širimo ljubav, toplotu i svetlost, ostavimo telefone sa strane

E. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas se, prema Gregorijanskom kalendaru, obele\ava Badnji dan

  • 0
Ladislav Nemet Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Beogradski nadbiskup i mitropolit Ladislav Nemet izjavio je da je Božić vreme kada se porodica opet sastaje, te da u tim trenucima treba da ostavimo telefone, kao i da smirimo naše duše i srca. Čovek je rođen da širi svetlost i ljubav oko sebe, a ne mrak i mržnju, poručuje nadbiskup.

Rimokatolička crkva i sve crkve zapadnog obreda proslavljaju Badnji dan, najavljujući Božić, praznik rođenja Isusa Hrista. Ova dva dana su posebna za rimokatolike, protestante, pravoslavne Grke, Poljake, Čehe i Slovake.

Ladislav Nemet, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao je da su danas sati ispunjeni radošću i očekivanjem, ali i spremanjem.

- Žene u kuhinjama spremaju za drugi dan. I mi se u crkvi spremamo za Badnju noć. Služiću svetuliturgiju u 21 sat u katedrali u Beogradu. To je radostan trenutak - najavljuje Nemet.

Prema njegovim rečima, u crkvama zapadne tradicije jaslice simbolično prikazuju Isusovo rođenje, koje se dogodilo te noći.

"Vreme za ostavljanje telefona"

Govoreći o unutrašnjoj pripremi, nadbiskup Nemet kaže da post nije toliko strog u katoličkoj crkvi, u odnosu na pravoslavnu.

- Post se ranije odnosio na hranu. Danas bih rekao - manje televizije, telefona i interneta, a više da se posvetimo unutrašnjem životu - ukazuje Nemet.

Napominje da je život postao dinamičniji zbog tehnologije, kao i da smo zbog toga pod stresom.

- Božićno vreme trebalo bi da bude vreme kada prijatelji zajedno slave, kada se porodica opet sastaje, ali je potrebno da u tim trenucima ostavimo telefon. Trebalo bi da smirimo naše duše i srca, jer ogromna količina informacija koju dobijemo uguši u nama želju da primetimo lepotu oko nas - ističe Nemet.

"Više ljubavi i razgovora u porodici"

Nadbiskup smatra da je porodica u krizi i savetuje veću kulturu razgovora među bližnjima.

- Treba da sačuvamo vrednosti koje su nekada bile jako važne. Muž i žena treba da budu pažljivi jedno prema drugom, a roditelji treba da provedu više vremena sa decom. Ljubav koju dobijamo u porodici trebalo bi da bude iskustvo sve više ljudi. To je prvi korak - ističe Nemet.

Prema njegovim rečima, mir je izazov koji treba stalno da gradimo i zavisi pre svega od dobre volje ljudi.

- Čovek je rođen da širi svetlost oko sebe. Kad se Isus rodio, u mraku su se pojavili anđeli, zvezde, bilo je svetla, došli su pastiri. To je najveća poruka Božića - da širimo ljubav, toplotu i svetlost oko nas, a ne mrak i mržnju - zaključuje beogradski nadbiskup i mitropolit Ladislav Nemet.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA