≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Muzikom do obrazovanja: U takmičerskom delu programa našlo se ukupno devet dečaka i devojčica

Ekipa Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručni žiri je bio sastavljen do kulturnih radnika romske nacionalnosti kao i od vrlo uspešnih tamburaša

  • 0
Romski kulturni centar Pančevo, muzikom do obrazovanja Foto: Maja Jovanović

Povodom godišnjice otvaranja Tamburica Fest Muzeja juče je u Deronjima održan “Međunarodni dan muzike – romske muzike”, u organizaciji “Romskog kulturnog centra Pančevo”, a čiji je osnivač Nacionalni savet romske nacionalne manjine.

- Nije slučajnost da se pomenuta manifestacija održava baš u Deronjama, u kolevci romske tamburaške muzike. Njeno veličanstvo tambura stara preko 250 godina, iznedrila je mnoge tamburaške legende koje su za sobom ostavile velika imena, a koja su dospela na sceni svetske kinematografije, a raznim umetnicima poslužili kao inspiracija – rekla je Maja Jovanović nastavnik romskog jezika i pedagoški asistent, koja je na mafistaciji bila i u ulozi voditeljke.

Trasirajući viševekovnu tradiciju, s velikom pažnjom, ljubavlju i obroncima truda, dan danas čuvaju praunuci i čukununuci tamburaških legendi koji ne samo da čuvaju instrument, već i sa ponosom nose neki od nadimaka ili imena svojih tamburaških predaka – dodala je Jovanović.

Prisutnima se obratio predsednik Romskog kulturnog centra Pančevo i član nacionalnog saveta Stevan Jovanović. Jovanović se zahvalio kako učesnicima programa, finansijerima, tako i svima koji su došli prisutvovati manifestaciji s nadom da će ova manifestacija iz godine u godini biti sve bolja.

Pokrajinska poslanica i članica Nacionalnog saveta Jelena Jovanović se obratila na romskom jeziku, pozdravivši sve prisutne, a naročito našu decu koja danas učestvuju u takmičarskom delu.

- Želim da pošaljem poruku da je obrazovanje naša budućnost. Ova manifestacija je jasan pokazatelj da i u segmentu gde smo izuzetno prepoznatljivi kao narod, a to je muzika primarno, neophodno je i muzičko obrazovanje. Našoj deci u takmičarskom delu želim najpre da nastave za muzičkim obrazovanjem - zaključila je gospođa Jovanović.

U takmičerskom delu programa našlo se ukupno devet dečaka i devojčica. Stručni žiri je bio sastavljen do kulturnih radnika romske nacionalnosti kao i od vrlo uspešnih tamburaša (Rajko Ranko Jovanović, Igor Praća, Dejan Jančić I Stevan Jovanović).

Žiri je posle dugog razmišljavanja i pažljivog praćenja svih izvođenja doneo odluku o pobednicima.

Prvo mesto je osvojio Dejan Jovanović, učenik OŠ “Vuk Karadžić” iz Deronje, učenik trećeg razreda, koji je svirao “Somborske ruže i Mađarski čardaš“, na instrumentu basprim.

Drugo mesto je osvojio Ismael Kovač, učenik petog razreda OŠ ,,Avram Mrazović,, iz Sombora i muzičke škole “Petar Konjović”.

Treće mesto je osvojio Tanasije Petrović učenik 8.razreda OŠ Jovan Jovanović Zmaj iz Srpskog Krstura. Muzička škola Novi Kneževac.

Četvrto mesto je osvojio Nikola Nikolic, predškolska ustanova „Čarolija“ iz Deronja.

Maja Jovanović je na kraju manifestacije predstavila svoju zbirku pesama “Lutajuće srce”, za ovu priliku je pročitala nagrađenu pesmu “Misli” koja je osvojila prvu nagradu na Umetničkom konkursu u Italiji.

Baneri Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

(Telegraf.rs / A. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA