Vreme čitanja: oko 1 min.

Grujičić: Angažovanje zdravstvenih medijatorki važno za romsku zajednicu

N. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zdravstvenim ustanovama obezbeđujete bolji uvid u zdravstveni i socijalni položaj Roma

  • 0
Danica Grujičić, ambulanta, Niš Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da to ministarstvo angažuje 85 zdravstvenih medijatorki koje će od 1. januara sledeće godine nastaviti sa radom u 65 opština u Srbiji.

Grujičić je je navela da je angažovanje 85 medijatorki u skladu sa Strategijom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji za period od 2022. do 2030. godine i Akcionim planom.

Grujičić je istakla njihovu ulogu u povezivanju romske zajednice sa zdravstvenom službom, kao i značaj edukacije romske populacije u oblasti zdravstvene zaštite, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Istovremeno, zdravstvenim ustanovama obezbeđujete bolji uvid u zdravstveni i socijalni položaj Roma, kako bismo ubuduće mogli da unapredimo uslove života u njihovim naseljima i uslove lečenja", poručila je Grujičić prisutnim medijatorkama, kojima su uručeni laptopovi za buduće aktivnosti.

Zdravstvene medijatorke su angažovane u domu zdravlja, pri službi polivalentne patronaže, za rad na terenu u cilju povezivanja romske zajednice sa zdravstvenom službom, edukacijom romske populacije u oblasti zdravstvene zaštite, radi unapređenja zdravlja romske populacije i dostupnosti zdravstvenog sistema ugroženim grupama.

Zahvaljujući njihovom angažovanju, u prethodnom periodu 5.939 osoba dobilo je izabranog lekara, vakcinisano je 14.364 dece, dok je 13.113 Roma dobilo zdravstvenu knjižicu.

Na dobroj saradnji ministarki i medijatorkama zahvalio se Dragan Đorđević, savetnik za ugrožene grupe pri Ministarstvu zdravlja, koji je kao glavni cilj njihovog angažovanja naveo produženje životnog veka romske populacije.

U saopštenju se navodi da su danas uručeni prenosivi računari i osnovna sredstva za rad svim angažovanim medijatorkama uključenim u ovaj program.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA