≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od dioptrije do tumora: Maloj Luni (13) operacija spasla život, sada čeka da izađe iz tame

LJ. R.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Luna je zbog tumora operisana pre mesec dana na Klinici za neurohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije

  • 0
Luna Panjković, tumor Danica Grujičić Printskrin: Una TV

Najpre je videla duple slike, a onda joj je oko ušlo unutra. Od dioptrije, došlo se do potrebe da Luna Panjković (13) iz Novog Sada, mora kod neurologa i na magnetnu rezonancu,  zatim i na operaciju. Zbog tumora.

Intervencija, koja joj je obavljena pre mesec dana je bila uspešna, Luna, doduše, još vidi tamno, ali nadu u potpuno svetlo ne gubi.

Luna ide u Osnovnu školu "Jovan Popović" u Novom Sadu, trenira atletiku, ide u muzičku školu i svira klavir. Ima puno drugara, koji su joj bili velika podrška.

- Na početku sam počela da vidim duple slike. Požalila sam mami, ona je mislila da je zbog dioptrije. Nija bila mnogo velika ali sam je imala - kaže Luna za TV Una.

Pošto je otišla na kontrolu, doktorka je, prema rečima njene mame Tatjane, konstatovala da joj je potrebna veća dioptija.

- Sve se dešavalo početkom oktobra ove godine - priseća se Tatjana.

Međutim, Luna je i dalje videla duple slike.

- I oko mi je ušlo unutra. Mama i tata su to primetli. Od tada je počela cela priča - kaže Luna.

Tada je upućena kod neurologa i na magnetnu rezonancu. Neurološki pregled je bio u redu, ali ne i rezultat magnetne rezonance.

- Kad nam je rečeno da moramo kod neurologa i na magnetnu, tad mi već nije bilo svejedno. Otišli smo kod neurologa, doktorka je uradila pregled i rekla da je devojčica neurološki savršena. Kako nam je objasnila, kada su ozbiljnije stvari u pitanju, drugačija je klinička slika, ali su nas, ipak, uputili na magnet. 19. oktobra smo radili magnetu. U 16.30 smo je radili a već uveče oko 20.30 su nas zvali i rekli da će nam poslati rezultate. Bilo nam je sumnjivo. Suprug je otvorio nalaz, to je bilo pred spavanje, spremali smo decu za spavanje. Preoznala sam samo reč tumor - prča mama

Tad kreće magla, košmar, ružan san, kaže Aleksandar Lunin tata.

- Spoznaja da se to događa je zaista užasna - kaže on.

Sutradan su se odmah uputili u dečiju bolnicu u Novom Sadu, a odatle su poslati u Beograd, gde su im na Klinici za neurohirurgiju UKCS rekli šta još od analiza treba da urade i da dođu na intervenciju.

Luna je operisana u novembru a u timu je bila i prof. dr Danica Grujičić, ministarka zdravlja.

Doktor Aleksandar Stanimirović je objasnio da je devojčica primljena sa dijagnozom razvojnog hidricefalusa.

- To je patološko nakupljanje moždinske vode u glavi. Operacija je imala dve uloge, da spreči sa jedne strane razvoj hidrocefalusa, i da pripremi pacijentkinju za direktnu operaciju samog tumora  - kaže dr Aleksandar Stanimirović:

- Na osnovu slike na magnetnoj rezonanci nismo mogli da kažemo da li se radi o dobroćudnom ili zločudnom ali po slici i tipu rasta ugrožavao je dete pa smo se odlučili za direktnu hiruršku operaciju.

Tumor je, na sreću, bio beningni, gradijent 1.

Luna u startu nije znala o čemu se radi, a i njenim roditeljima je bilo neverovatno da se to dešava sa njom. Jer, ona nikad nije izostala iz vrtića. Srednje je dete u porodici koje je bilo najzdravije.

Sama Luna kaže da se začudila nakon operacije kada su joj objasnili šta je u pitanju.

- Naravno da sam se plašila operacije, ali znala sa da će mi biti lakše posle operacije. I, zaista jeste, ispravilo mi se oko. Sad sam dobro. Još vidim tamno, ali se nadam da će mi se svetlost uskoro skroz vratiti - poručila je Luna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA