Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo većina radi kad se opeče a pogrešno je: Na opekotinu na ruci nikako ne stavljati ove 3 stvari

Ekipa Srbije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najvažnije je najpre rashladiti to mesto, da bi se izvukla temperatura

  • 2
opekotine, opekotina Foto: Shutterstock

Doktorka Ivana Stefanović iz beogradske Hitne pomoći dala je savet šta uraditi ukoliko u toku užurbane pripreme praznične trpeze, ali i u svakodnevnoj situaciji dođe do opekotine prsta, šake ili ruke. Najvažnije je najpre rashladiti to mesto, da bi se izvukla temperatura.

U pripremi praznične trpeze ali i u svakodnevnoj situaciji dešava se da dođe do opekotina prsta, šake, ruke – ako hoćemo nešto da izvadimo iz rerne, a zaboravimo da uzmemo rukavicu ili krpu i onda se opečemo.

"Nemojte stavljati ništa što ste pročitali na internetu a da nisu profesionalci napisali, kao što su ulje, šećer, kafa, žumance", upozorava dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći za RTS.

Navodi da je preporuka struke da to mesto treba rashladiti, staviti pod hladnu vodu, ne stavljati led, a isto tako dobro je da svi u kućnoj apoteci imamo neke gelove ili masti koje su već pripremljene za opekotinme u smislu da se izvlači temperatura.

Prema njenim rečima, visoka temperatura na mestu opekotine dalje razara tkivo i pravi toksične stvari.

"Dakle, treba da to rashladimo, a ako ne prolazi javiti se lekaru za dalji tretman, možda čak i hirurški, a nikako ne bušiti plik", ističe dr Stefanović.

Ako je reč o maloj površini dovoljno je rashalađivati i upotrebiti kremu ili mast napravljenu samo za tu svrhu, zaključila je Stefanovićeva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA