Vreme čitanja: oko 1 min.

Tri osobe dobile novi organ za nedelju dana u KC Vojvodine: Urađene tri transplantacije bubrega

LJ. R.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sva tri bolesnika su operaciju podnela dobro, sa odličnim posleoperativnim tokom i bez komplikacija

  • 1
Lekari, Operacija Ilustracija: Pixabay/Sasin Tipchai

Tim Centra za transplantaciju Kliničkog centra Vojvodine (KCV) u prethodnoj nedelji uspešno je izvršio tri transplantacije bubrega, saopštila je danas ta institucija.

Od toga, kako se ističe, dve transplantacije su od preminulog donora, dok je jedna transplantacija bubrega načinjena od živog srodnika, gde je majka donirala sinu bubreg.

U KC Vojvodine je tokom 2023. godine urađeno 19 transplantacija bubrega, od toga 15 transplantacija kadaveričnih bubrega, gde je davalac preminula osoba.

KCV navodi da je tri transplantacije u prethodnoj nedelji uspešno izvršio multidisciplinarni tim Centra za transplantaciju ćelija, tkiva i organa, sastavljen od više lekara - vaskularnih hirurga, urologa, anesteziologa, nefrologa i transfuziologa, uz pomoć medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara.

Sva tri bolesnika su operaciju podnela dobro, sa odličnim posleoperativnim tokom i bez komplikacija, i sada sa normalizovanom funkcijom transplantiranog bubrega.

U narednom periodu se očekuje postupni oporavak bolesnika i otpust iz KCV, kao i dalje ambulantno praćenje, navodi KCV.

U ovoj ustanovi je, zahvaljujući pre svega organizaciji transplantacije zasnovanom na kadaveričnim – preminulim osobama, omogućeno je da se pojedini organi transplantiraju i u drugim ustanovama, čime se smanjuje lista čekanja na transplantaciju naših najmlađih sugrađana, ističe se u saopštenju KCV.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    28. decembar 2023 | 15:04

    Kako narod vozi, a idu praznici i pijančenje, biće organa još i više.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA