≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kroz saradnju i dobru praksu do održivih rešenja: Ekonomsko osnaživanje Roma povratnika

E. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ninoslav Jovanović, državni sekretar ministarstva za ljudska i manjinska prava, rekao je da je ključno pitanje zašto su Romi isključeni iz svega i kako da postanu ravnopravni delovi našeg društva i svakog društva

  • 0
Ekonomsko osnaživanje Roma povratnika Foto: FCD

Nacionalni dijalog o socijalnom uključivanju i ekonomskom osnaživanju Roma i povratnika – Kroz saradnju i dobru praksu do održivih rešenja održan je juče u Beogradu.

Program Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kao političkim partnerom i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kao ključnim partnerom, i Fondacija Centar za demokratiju, organizovali su Nacionalni dijalog u formi nacionalne konferencije.

Ninoslav Jovanović, državni sekretar ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, rekao je na otvaranju konferencije da je ključno pitanje zašto su Romi isključeni iz svega i kako da postanu ravnopravni delovi našeg društva i svakog društva.

- Moramo se izboriti sa razlozima zbog kojih su Romi isključeni iz društva, rasizam je jedan od glavnih razloga. Hoćemo da unesemo promenu perspektive da bi bilo dobre prakse. Ništa o Romima bez Roma za stolom, Romi moraju biti ravnopravno uključeni u dijalog. Romska nacionalna manjina će biti uključena u sve procese u društvu, pitanje je samo kada.

Iz Ambasade Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji, poručili su da „Nemačka razvojna saradnja podržava proces pristupanja Republike Srbije Evropskoj Uniji.

- Od najveće je važnosti da nikog ne izostavimo u ovom procesu. U tom pogledu Nemačka razvojna saradnja podržava Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kao i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, da kreiraju, sprovode i revidiraju politike relevantne za socijalno uključivanje Roma.

Predstavnici Fondacija Centar za demokratiju, poručili su u uvodnoj reči da su Romi i Romkinje naši sugrađani, dele s nama brojne zajedničke probleme i izazove, samo što ih oni imaju mnogo više od nas.

- Davno je rečeno da se demokratičnost, otvorenost i pravednost jednog društva meri odnosom prema manjinama. I svi znamo da je mnogo posla pred nama. Jedan set problema je u fokusu naše pažnje danas – a to je kako ekonomski osnažiti Rome i Romkinje, kako unaprediti uslove za njihovo zapošljavanje i za njihovo uključivanje na tržište rada, kako smanjiti nesigurnu i ranjivu zaposlenost.

Učesnici konferencije su bili predstavnici partnerskih ministarstava i institucija, predstavnici gradova i opština uključenih u realizaciju Programa Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji, predstavnici partnerskih organizacija civilnog društva, predstavnici međunarodne zajednice i učesnici različitih mera za socijalno i ekonomsko uključivanje sprovedenih u okviru programa.

Baneri Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

(Telegraf.rs / A. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA