Vreme čitanja: oko 1 min.

Neformalnim obrazovanjem za korak ka zapošljavanju: U januaru počinje projekat "Na mom jeziku"

E. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U projektu će učestvovati škole iz Subotice, Selenče, Kulpina, Đurđeva i Nikolinaca a biće uključeni i nacionalni saveti nacionalnih manjina

  • 0
Neformalno obrazovanje Roma Foto: A. N.

Romski fond „Amalipen” je jedna od najstarijih novosadskih organizacija, koja više od 20 godina radi na programima obrazovanja za demokratsko građanstvo, a poslednjih 10. godina puna pažnja je usmerena ka saradnji sa školama i radu sa učenicima i nastavnicima, relevantnim ustanovama, institcijama i uglednim pojedincima romske nacionalnosti.

U najširem kontekstu „Amalipen” se bavi obrazovanjem za demokratsko građanstvo (ODG) kroz afirmaciju građanskog obrazovanja i rada na jačanju demokratskih vrednosti sa posebnim naglaskom na romsku kulturu, kao i očuvanje multikulturalnosti u Vojvodini, interkulturalnost i interkulturalne vrednosti.

U skladu sa misijom i ciljevima organizacije i ciljevi realizovanih projekata bili su usmereni ka razumevanju i prihvatanju različitosti, osnaživanju mladih kroz različite vrste radionica, peer edukacije i aktivizam.

Na konferenicji koja je održana u Novom Sadu povodom početka realizacije projekta „Na mom jeziku — neformalnim obrazovanjem za korak ka zapošljavanju”, moglo se čuti da će se realizovati sa ciljem da se neformalnim obrazovanjem obuhvatiti veći broj mladih iz ranjivih grupa - pripadnika nacionalnih zajednica koji se obrazuju na maternjem jeziku, radi olakšanog odabira zanimanja i pripreme za tržište rada.

Kako kaže koordinatorka projekta Jasmina Milenkov, u projektu će učestvovati škole iz Subotice (OŠ „Ivan Milutinović” i OŠ „Matko Vuković”), Selenče (OŠ „Jan Kolar”), Kulpina (OŠ „Jan Amos Komenski”), Đurđeva (OŠ „Jovan Jovanović-Zmaj”) i Nikolinaca (OŠ „2. oktobar”), a biće uključeni i nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Prema njenim rečima, zvanična realizacija počinje u januaru naredne godine, kada se učenici vrate sa zimskog raspusta. Projekat će trajati godinu dana, sa tedencijom nastavka i uključivanja još većeg broja škola iz Novog Sada i Beograda.

Baneri Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

(Telegraf.rs / A. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA