Vreme čitanja: oko 3 min.

Novu godinu dočekaće uz TV sa praznim stolom: Vratili se u obnovljeni stan koji je izgoreo u požaru, ali...

Vreme čitanja: oko 3 min.

Devetočlanoj porodici iz Gadžinog Hana svaka pomoć je dobrodošla

  • 1
Bojan i Tomislava Cvetanović Durković sa sedmoro dece Gadžin Han Foto: Privatna arhiva

Nakon prave golgote koju su prošli nakon što im je početkom oktobra izgoreo dvosoban stan u kome su stanovali u Gadžinom Hanu, devetočlana porodica Tomislave Cvetanović Durković i njenog supruga Bojana dočekala je bolje dane i to zahvaljujući humanim ljudima koji su se odazvali njihovom apelu za pomoć oko obnove stana.

Tomislava, Bojan, tromesečna Leonora, Milija (4), Viktor (6), Ilija (9), Anđela (11), Marko (12), i Miljana (15) vratili su se ove nedelje u obnovljeni stan iz garsonjere od svega 27 kvadrata u kojoj nisu imali struju.

Tomislava kaže da su jedva dočekali da se vrate u socijalni stan u kome su nekada živeli, jer u garsonjeri nisu imali osnovne uslove za život.

„Ima još dosta toga što moramo da sredimo u stanu da bi bio kao nekada, ali to ćemo vremenom. Bilo nam je bitno da u ponovo imamo struju, vodu i prozore, a nabavili smo i neke polovne krevete. To nam je bilo najbitnije za vraćanje u stan“, rekla je Bojana.

Dodala je da su beskrajno zahvalni svim humanim ljudima koji su pomogli da obnove stan, jer oni od svojih skromnih primanja, dečijeg dodatka od 14.700 dinara i socijalne pomoći od 26.000 dinara, to svakako ne bi moglil.

„Milan Gopić, vlasnik firme koja se bavi stolarijom, izradio nam je i ugradio prozore i vrata, a firma „Birke“ postavila nam je nove elektroinstalacije. Zaposleni u Osnovnoj školi "Vitko i Sveta" su sakupili pomoć i kupili sve što nam je neophodno od bele tehnike - zamrzivač, televizor, električni šporet i frižider. Naš sveštenik obezbedio nam je drva za ogrev. Javili su se mnogi dobri ljudi i donirali nam garderobu“, kazala je Bojana.

Prema njenim rečima, oni su velika porodica tako da im je svaka dodatna pomoć dobrodošla.

„Potrebna nam je hrana, sredstva za higijenu, pampers za bebu...Novu godinu dočekaćemo uz televizor sa praznim stolom. Trenutno u kući imamo samo 1.000 dinara. Baš puno toga nam nedostaje, nemamo ni male kuće aparate mikser, fen, peglu, ali nam je hrana u ovom trenutku najpotrebnija“, navela je Bojana.

U stambenoj zgradi sa socijalnim stanovima u Gadžinom Hanu 4. oktobra odvijala se prava drama pošto je vatra zahvatila stan na petom spratu u kome su se u tom trenutku nalazile Tomislava i njena beba Leonora stara samo nedelju dana.

„Ja sam sa bebom bila u spavaćoj sobi pošto sam je presvlačila. Kada sam krenula u dnevnu sobu u hodniku se osećao dim, a kada sam kročila u dnevnu sobu šokirala sam se jer je bila sva u plamenu i u gustom crnom dimu. Odmah sam se okrenula i otišla po bebu, ali nisam mogla da otvorim vrata od stana. Vratila sam se preplašena do spavaće sobe jer sam htela da otuda pozovem pomoć, međutim prozor nije hteo da se otvori. Srećom šarke na prozoru u dečijoj sobi nisu dobro zatvarale, pa sam taj prozor otvorila sa bebom u naručju i počela da dozivam u pomoć", priseća se Tomislava.

Istakla je da su beba i ona spašene zahvaljujući hrabrosti njenog bivšeg supruga Miladina Ribaća i komšija Svete Kitanovića i Miloša Milenkovića.

„Prvo je moje povike čula komšinica i alarmirala ostale ljude u komšiluku. Miladin je prvi stigao do stana i ušao uunutra, ali zbog gustog crnog dima koji je kuljao nije mogao da dođe do nas. Počeo je već i on da se guši kada su dotrčali do stana Sveta i Miloš. Sveta se snašao, skoro da je legao na pod jer je tu bilo manje dima i uhvatio Miladina za nogu. Onda ga uhvatio za ruku i izveo iz stana. Sveta i Miloš su razbili ormarić u kome se nalazio protivpožarni aparat i Sveta je krenuo da gasi požar. Kad se dim malo razišao Miladin je ušao u sobu gde smo beba i ja bile i izveo nas iz stana“, govori Tomislava.

U požaru su potpuno izgorele kuhinja i dnevna soba, a ostale sobe bile su prekrivne debelim slojem čađi. Vatra je izbila, dodala je, zbog dotrajalih električnih instalacija.

Pomoć koja je porodici iz Gadžinog Han potrebna može da se dostavi uz dogovor sa majkom Tomislavom Cvetanović Durković na telefon 062 9627812.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veks

    31. decembar 2023 | 07:33

    Sve je lepo, imati decu, radost.. Ali zasto 7-oro dece ljudi..?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA