Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas slavimo proroka Danila: Ako večeras na nebu bude zvezda, veruje se da će godina biti rodna

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prorok Danilo se smatra velikim zagovornikom posta pa bi valjalo ovaj dan postiti i posvetiti molitvi

  • 1
Sveti prorok Danilo Foto: Wikimedia/ Michelangelo

Današnji dan, 30. decembar, u kalendaru Srpske pravoslavne crkve posvećen je Svetom proroku Danilu, za kog se vezuju mnoga verovanja. Živeo je i prorokovao 500 godina pre Hrista.

Prorok Danil se smatra velikim zagovornikom posta pa bi valjalo ovaj dan postiti i posvetiti molitvi.

Sveti prorok Danilo kao dečak je odveden u ropstvo zajedno s judejskim carem Joakimom i mnoštvom drugih Izrailjaca. Sveti Danil od rane mladosti dobio je od Boga dar velike vidovitosti. Njegova slava među Judejima u Vavilonu počela je onda kada je izobličio dva pohotljiva i nepravedna starca, judejske sudije i spasao celomudrenu Suzanu od nepravedne smrti. A njegova slava među Vaviloncima počela je od onoga dana kada je pogodio i protumačio san caru Navuhodonosoru. Za to ga je car nagradio i postavio za kneza na svom dvoru. Kada je car napravio zlatnog idola u polju Deiru, tri seljaka nisu htela da se poklone idolu, zbog čega su bili bačeni u ognjenu peć.

Ali, javio se anđeo Božiji, u peći prohladio oganj, tako da su seljaci šetali po peći, nepovređeni od ognja, pojali su. "Blagosloven jesi Gospode otaca naših".

I car je video to čudo i bio je užasnut. Pa je izveo seljake iz peći i obasuo ih velikim počastima. U vreme cara Valtazara, kada je car jednom na piru jeo i pio sa gostima iz osvećenih sudova, uzetih iz Jerusalimskog hrama, nevidljiva ruka napisala je na duvaru (zidu) tri reči: mani, tekel, fares. Te reči niko nije mogao da protumači osim Danila.

Pronicao je u budućnost

Te noći car Valtazar je bio ubijen. Dva puta Danilo je bio bačen u lavovsku jamu zbog vere u jednog živoga Boga. I oba puta Gospod ga je spasio i ostavio u životu. Video je Danil Boga na prestolu sa anđeoskim silama, viđao anđele, pronicao u budućnost pojedinih ljudi, carstva i vascelog roda ljudskog, prorekao vreme dolaska Spasitelja na zemlju.

Prema svetom Kirilu Aleksandrijskom Danil i tri otroka doživela su u Vavilonu duboku starost. Bili su mačem posečeni zbog prave vere. Kada Ananija posekoše, Azarije prostre odeću svoju i prihvati glavu njegovu; po tom Azarijinu glavu prihvati Misail, a Misailovu Danil. Anđeo Božji prenese tela njihova u Judeju na goru Gevalsku i položi pod kamen. Po predanju, ova četiri Božja ugodnika ustala su u vreme smrti Gospoda Hrista i javila se mnogima pa opet zasnuše. Danil se računa među četiri velika proroka (Isaija, Jeremija, Jezekil i Danil). 

Ako ima zvezda na nebu, godina će biti rodna

U Srbiji se nekada verovalo da je ovaj dan dobar za gatanje, proricanje i gledanje budućnosti. U nekim krajevima stariji ljudi i danas znaju da noćas treba gledati u nebo i tražiti zvezde. Ako ih ima, naredna godina će biti rodna. Ako je oblačno i tmurno, čeka nas sušna godina.

Postoji verovanje da na praznik Svetog proroka Danila treba deci obući nešto novo od odeće, pa makar to bile i čarapice. To je uspomena na tri mladića koja su sa svetiteljem odvedena u ropstvo, ali su svejedno poživela i imala dobar život.

(Telegraf.rs)

Video: U najstarijoj crkvi u Beogradu čuvaju se čudotvorne mošti čak šest svetaca koje Srbi slave

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branka

    30. decembar 2023 | 07:27

    Danilo je jedini starozavetni prorok kome je Bog dao da vidi poslednja vremena. Citajte stari zavet i knjigu Danilovu da biste prepoznali znake ovoga vremena u kome nas je Bog stavio. Sveti proroce Danilo pomozi da istrajemo . . .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA