Vreme čitanja: oko 4 min.

U ovoj gostionici u Srbiji sprema se najbolji doručak na svetu: Posetili smo čuvenu "Baka Zorinu krčmu"

I. Ć.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Duga je istorija ove vremešne prizemljuše, koja skoro pa vek odoleva ratovima, snegovima i severcu iznad Dobroselice

  • 2
Baka Zorina krčma Foto: Borivoje Ilić

Ovde se sprema najbolji doručak na svetu!

Zorina krčma je najstarija kafana na magistrali Beograd - Bar. Komplet lepinja i kiselo mleko su sve što od hrane nudi ova autentična kafana od brvana, smeštena tik uz magistralni put između Zlatibora i Nove Varoši.

Okružena zlatiborskim visovima, išaranim borovom šumom, između Tornika, Čigote i Murtenice, na prevoju Borova Glava, daleke 1936. godine izgrađena je "Zorina Krčma", za koju nema vozača, putnika ili namernika iz Zlatiborskog okruga da nije čuo i svratio na čuvenu komplet lepinju po kojoj je kuća i prepoznatljiva. Duga je istorija ove vremešne prizemljuše, koja skoro pa vek odoleva ratovima, snegovima i severcu iznad Dobroselice, a izgrađena je kao kuća u kojoj je živela Zora Kovačević, majka sadašnje vlasnice, po kojoj kafana sada i nosi ime.

- Pod ovim krovom je živela moja majka, a tek od '63 je objekat pretvoren u kafanu u kojoj se na početku služila samo kafa i rakija, zatim i kiselo mleko, a od hrane je majka kuvala kupus i kačamak. Teška su bila to vremena, najčešći gosti su bili prolaznici magistralom preko Zlatibora, kao i kamiondžije koji su usled velikih snegova ostajali zaglavljeni u krivinama pod Borovom Glavom - priseća se Vera Damjanović, Zorina ćerka, koja je nastavila majčinu tradiciju.

Kafana je samo za vreme rata privremeno bila zatvorena i od tada do danas njena vrata otvorena su svim putnicima namernicima, koji se kreću magistralnim putem za polimlje i Južni Jadran, ali i za Užice, Čačak, Beograd... Vremena su se za ovih sedam decenija rada kafane menjala i menjala, ali meni u ovoj zlatiborskoj krčmi gotovo da je ostao isti. I dalje se za okrepljenje od puta i rada, služi kafa i rakija, a od jela umesto nekadašnjeg kuvanog kupusa i kačamaka, sada se priprema čuvena komplet lepinja, koja je specijalitet ove kuće, a od pre neki dan i zvanično proglašena najboljim doručkom na svetu.

- Komplet lepinju smo počeli da pravimo prvi put sedamdesetih godina prošlog veka, a iz godine u godinu, svojim ukusom, osvajale je generacije zlatiborskog kraja, ali i turiste koji su dolazili na ovu planinu, ili bili u prolazu za more. Ona je danas naš jedini specijalitet koji služimo gostima u bilo koje doba dana i godine - ističe Vera.

KAKO SE PRAVI KOMPLET LEPINJA?

Njen recept od davnina su osmislili planinci iz sela zapadne Srbije, kada su u starinskim šporetima pekli manje pokače hleba, a onda se dosetili da ih raseku na pola, skinu gornji deo (poklopac), a u donji deo zahvate kašiku zrelog kajmaka iz čabra i premažu pogaču, pa odozgo razliju jedno jaje i onda je stave da se zapeče. Obično su u zemljanim posudama sačuvali malo masnoće (moce, pretopa), kada su za slavu ili neko seosko okupljanje pekli prase ili jagnje, kojom zaliju zapečenu pogaču, a onda je poklope već zagrejanim poklopcem.

Od ova tri seoska sastojka nastalo je jelo idealnog ukusa, a u Zorinoj krčmi priprema se na baš ovaj starinski način, recepturom zlatiborskih i užičkih gorštaka.

- Gosti iz Srbije, koji su ovuda u prolazu, obično su navikli na komplet lepinju, ali sada se njome oduševljavaju i stranci. Prijatno sam iznenađena kada sam čula da je ovaj zlatiborsko-užički specijalitet proglašen najboljim doručkom na svetu u 2023. godini, pa sam se čak i začudila da je izabrana komplet lepinja, jer je ona svojim sastavom zaista visokokalorična. - godaje ova zlatiborka, koja je, kako ističe, do sada napravila i preko milion lepinja.

TRADICIONALNA KAFANA, STARINSKI DUH

Kafana je sačuvala autentičan starinski duh, sagrađena je od brvana od zlatiborskih "stolovaša", a u njoj vlada prava porodična atmosfera, šporet na drva loži se na sred kafane, a odnos vlasnice i radnica sa gostima je kao sa ukućanima. Gosti koji navraćaju u ovu malu krčmu uglavnom su stalni, a ko jednom doručkuje jedini specijalitet kuće obično se vraća opet i to sa porodicom i prijateljima.

- Vrlo često kada putujemo za Užice svraćamo ovde na kafu i komplet lepinju, tako da smo redovni gosti u ovoj malenoj krčmi - rekao je Slavoljub Ćubović iz Priboja, koji je ručao sa porodicom kada je naša ekipa posetila kafanu.

Brvnara se zvanično vodi kao vlasništo našeg poznatog glumca Mikija Damnjanovića, koji zbog svojih pozorišnih i televizijskih obaveza živi u Beogradu, pa je najviše posla oko kafane na plećima njegove majke Vere. I kako ona kaže, iako je stižu godine, nada se da će neko nastaviti porodičnu tradiciju, te da će se i u narednim decenijama dimiti ođak brvnare i pod njenim krovom praviti najbolje komplet lepinje po Zorinoj recepturi.

(Telegraf.rs/B. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KKK

    31. decembar 2023 | 11:27

    Samo da joj Bog da zdravlje da nastavi tradiciju .Nedavno je komplet lepinja proglasena za NAJBOLJI DORUCAK NA SVETU !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA