≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najstariji registrovan auto u Nišu je mercedes: Kažu da je izuzetan, vezuju ga i za Ljubišu Samardžića

M. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Još je u voznom stanju

  • 3

U Nišu su 2022. godine ukupno bila registrovana 76.564 automobila, prema podacima Policijske uprave, a proizvedene baš te godine vozilo je 330 Nišlija. Sa druge strane, najstariji registrovan i u voznom stanju bio je "mercedes 170S" star 84 godine. Do njega je bilo nemoguće doći jer vlasnici ne žele u javnost, a oni koji se bave oldtajmerima kažu da je reč o izuzetnom kabrioletu koji je uz pomoć čuvenog glumca Ljubiše Samardžića vraćen u Niš, pišu juznevesti.com.

Prema poslednjem popisu, u Nišu ima 72.293 porodice, a prema poslednjim podacima Policijske uprave u Nišu, u 2022. godini su registrovana ukupno 76.564 automobila.

Najnoviji automobil registrovan na teritoriji Grada Niša u 2022. godini je 2022. godište i takvih ima ukupno 330 (najbrojnija marka je Hyundai). Ukupan broj registrovanih automobila koji su proizvedeni od 2020. do 2022. godine iznosi 1.170. Broj registrovanih automobila kojima je godina proizvodnje starija od 1993. godine (starijih od 30 godina) je 4.985, dok je broj registrovanih automobila kojima je godina proizvodnje od 1993. do 2003. godine (od 20 do 30 godina) iznosi 26.780 - prema zvaničnoj statistici PU Niš.

Novinari su od Policijske uprave dobili i informaciju da je najstariji registrovan automobil u Nišu bio "mercedes 170S", proizveden 1938. godine.

Tragajući za njim od onih koji se bave oldtajmerima u Nišu saznali smo da vlasnik nije član nijednog kluba, kao i da porodica ne želi da razgovara sa novinarima i deli fotografije ovog automobila, koji je neretko mogao da se vidi na ulicama, jer je bio u voznom stanju.

Jedan od njih podelio je sa novinarima informaciju o automobilu koji je video uživo i kaže da je reč o izuzetnom modelu, da je to jedini takav "mercedes" u Nišu, kao i da je u pitanju kabriolet.

Mi smo pokušali i za klub da animiramo vlasnika, ali su nepristupačni, ne žele javno da se prikazuju i slikaju, niti je moguće objaviti fotografije automobila. To je inače mercedes koji je nekada vožen u filmu Dani, to je prvi film Ljubiše Samardžića i prethodni vlasnik jeste bio Ljubiša Samardžić, a prvi vlasnici su u stvari ljudi kod kojih je sada, odnosno deda tog čoveka kod koga je sada "mercedes". Taj auto je oduzet posle Drugog svetskog rata, pa je završio u Avala filmu, pa ga je Ljubiša dobio, koliko sam ja čuo priču, to uzimam sa rezervom, zbog nekog honorara i prodao ga kasnije ovoj porodici i tako se auto vratio u Niš - priča jedan Nišlija koji se bavi oldtajmerima.

Nažalost i pored više pokušaja novinara da dođu do vlasnika ovog, u trenutku registrovanja, 84 godine starog automobila, vlasnici za to nisu bili raspoloženi, te smo ostali uskraćeni za to kako izgleda posle toliko godina.

Podsetimo, u Nišu je jedan od najvećih problema parkiranje, jer prema nekim podacima ima svega 3.600 parking-mesta, a iz Parking servisa su za 2024. godinu planirali izgradnju nove montažne garaže.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Scorpio🦂

    3. januar 2024 | 11:42

    "Auto iz 1984.godine a oduzet posle DRUGOG SVETSKOG RATA i dat Avala filmu a Ljubiša Samardžić ga vozio u svom PRVOM filmu". Pisca teksta novogodišnji mamurluk očigledno još uvek drži.😀

  • Ni moja mecka nije mnogo mladja

    3. januar 2024 | 10:31

    Mnogi koji se razumeju I obozavaju oldtajmere okrecu se za njima I zamnom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA