Vreme čitanja: oko 1 min.

Maša (7) iz Zrenjanina prvo naučila da igra šah, pa onda da čita i piše: Ovako se rodila ljubav prema hobiju

J. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U konkurenciji devojčica od sedam i osam godina, Maša je iako mlađa osvojila treće mesto

  • 2

Maša Petrov je učenica drugog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ iz Zrenjanina, ali prvo je naučila da igra šah pa tek onda da čita i piše.

Počela je da igra šah još dok je išla u vrtić, sa pet i po godina, pa je zbog šaha morala da nauči da čita i piše pre nego što je krenula u predškolsko, priča Mašina mama Nataša Petrov, a prenosi Dnevnik.

- U vreme pandemije korona virusom svi smo mnogo vremena provodili kod kuće i zajedno gledali filmove i serije. U seriji „Na putu za Montevideo” mali Stanoje igra šah i Maša je tražila da joj damo šahovsku garnituru koju smo imali u kući, nasleđenu od mog dede, a Mašinog pradede. U početku sam se protivila, to nam je bila porodična uspomena, pa nisam želela da se figure pomešaju sa igračkama i izgube. Ali, Maša je bila uporna i na kraju smo joj dali garnituru. Inače, mi u kući ne igramo šah, tek sada smo naučili, pored Maše - ističe Nataša Petrov.

Već februara 2021. Maša je odigrala svoj prvi turnir, u organizaciji novosadskog kluba „Bubamara“, čija je članica postala.

U konkurenciji devojčica od sedam i osam godina, Maša je iako mlađa osvojila treće mesto.

Sledili su turniri i mnoge pobede. Roditeljima je, kako kažu, najvažnije to što Maša uživa dok igra šah, a smatraju da bi šah trebalo više promovisati u školama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hahahah

    3. januar 2024 | 15:40

    Kako je smesna i simpaticna na slici🤣🤣🤣😊😊😊

  • Pedja

    4. januar 2024 | 10:13

    Tako je, potrebno je mnogo više da se promoviše šah i slično pa školama, da se deci nadje lep hobi i nešto što će da zaokupira njihovu pažnju. Da to uopšte nije teško dokazuje da je za cenu jednog i polovnog računara moguće kupiti dovoljan broj šahovskih tabli ali je nažalost malo teže da se neko toga seti i pokrene tu priču jer Bože moj šah nije profitabilan sport, a niko ne razmišlja o činjenici koliko dete se razvija učeći i igrajući šah...Vrlo je prosto samo treba nekoga sve to da interesuje, pre svega, i da se malo probudi ta svest. Ali je čak možda poražavajuće i loše što kada bi u današnje vreme neko od roditelja predložio da se vrati šah u školu to bi sigurno izazvalo podsmevanje...Svaka čast za mladu damu, samo tako nastavite, još ima nade za nas...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA