≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Patrijarh stigao u Pećku patrijaršiju: Dočekalo ga setrinstvo Patrijaršije i bratstvo manastira Visokih Dečana

T. U.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Patrijarh Porfirije će na Božić služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u sedištu Srpske pravoslavne crkve u Pećkoj patrijaršiji

  • 0

Srpski Patrijarh Porfirije doputovao je u Pećku patrijaršiju gde su ga dočekali setrinstvo Patrijaršije i bratstvo manastira Visokih Dečana.

Patrijarh Porfirije će na Božić služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u sedištu Srpske pravoslavne crkve u Pećkoj patrijaršiji.

Patrijarh će u subotu služiti Svetu arhijetrejsku liturgiju u Manasturu Gračanica, a pre toga će kako je Telegrafu rs rečeno u Sekretarijatu Raško prizrenske eparhije u Gračanici posetiti Visoke Dečane.

Ova poseta, kako ističu iz RPE, ima veliki simbolički značaj za Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod, jer će patrijarh Porfirije pružiti podršku vernicima na Kosovu i biti prisutan tokom proslavljanja Božića.

Posle svečanog molitvenog prijema, na kome su bili iguman Sava sa više monaha iz manastira Dečani, sveštenstvo Pećkog dekanata sa svojim vernim narodom, patrijarh Porfirije se poklonio čudotvornoj ikoni Bogorodice Pećke i svetim moštima svojih prethodnika, arhijereja i patrijarha srpskih, dodaje se u saopštenju.

Ranije danas patrijar se oglasio na društvenim mrežama.

"Blagodaran sam Gospodu Bogu, Svetom ocu našem Savi i svim svetima iz roda našega što sam udostojen da ponovo ugledam lepotu Pećke Patrijaršije i ikonu Pećke Krasnice. Ako Bog da posetiću ovih dana naše svetinje i manastire na Kosovu i Metohiji i dočekati Rođenje Gospoda Isusa Hrista - Božić", napisano je u objavi na Instagramu.

Zajedno sa patrijarhom otputovali su na KiM i vikarni vladika hvostanski Aleksej, vikarni episkop novobrdski Ilarion, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije, arhimandrit Danilo i rektor Bogoslovije "Svetog Save" u Beogradu protođakon Radomir Vrućinić i profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu protođakon Dragan Radić.

Patrijarh je na Kosovu i Metohiji boravio na Vidovdan prošle godine u Manastiru Gračanica i Pećkoj Patrijaršji.

(Telegraf.rs/N.Z.)

Video: Patrijarh Porfirije podelio božićne paketiće deci bez roditeljskog staranja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA