Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarstvo zdravlja reagovalo na netačne navode o zapošljavanju medicinskih radnika

J. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako su naveli, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije je u cilju sprečavanja migracije zdravstvenih radnika, unapređenja i daljeg razvoja zdravstvenog sistema Republike Srbije, tokom 2018. godine pokrenulo "Program zapošljavanja najuspešnijih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola“

  • 2
Ministarstvo zdravlja saopštenje, tabla Foto: MZ RS

Na osnovu dobijenih saglasnosti Komisije Vlade Republike Srbije, od 2014. godine zaposleno je ukupno 38.128 lekara i medicinskih radnika, dok je na osnovu Zaključka Vlade o saglasnosti za prijem u radni odnos lica koja su radila u Kovid-19 režimu, 8.436 medicinskih radnika primljeno u radni odnos na osnovu angažovanja u vreme kovid pandemije, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Kako su naveli, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije je u cilju sprečavanja migracije zdravstvenih radnika, unapređenja i daljeg razvoja zdravstvenog sistema Republike Srbije, tokom 2018. godine pokrenulo "Program zapošljavanja najuspešnijih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola“.

- Zahvaljujući ovom programu, i prethodne godine su uručeni ugovoru o radu najboljim studentima, a do sada je ugovore dobilo 1.011 lekara i 1.750 medicinskih sestara/tehničara. Kada je reč u Uredbi na koju se neki mediji pozivaju, a kojom je produženo ograničenje zapošljavanja u javnom sektoru, jasno je na osnovu iznetih podataka, da ono ni do sada nije bilo prepreka za zapošljavanje lekara i medicinskog osoblja. Podsećamo da je u skladu sa članom 27k. stav 1. Zakona o budžetskom sistemu, u periodu od 1. januara 2021. godine do 31. decembra 2023. godine korisnicima javnih sredstava dozvoljeno je da bez posebnih dozvola i saglasnosti u tekućoj kalendarskoj godini prime u radni odnos na neodređeno vreme do 70% ukupnog broja lica kojima je prestao radni odnos na neodređeno vreme po bilo kom osnovu u prethodnoj kalendarskoj godini (umanjen za broj novozaposlenih na neodređeno vreme u toj kalendarskoj godini), dok o prijemu novozaposlenih na neodređeno vreme iznad tog procenta odlučuje Komisija Vlade, na predlog nadležnog organa, uz prethodno pribavljeno mišljenje Ministarstva finansija - navodi se u njihovom saopštenju.

Kako su dodali, zapošljavanje iz stava 1. ovog člana može se realizovati ukoliko korisnik javnih sredstava ima obezbeđena sredstva za plate, odnosno zarade, sa pripadajućim porezom i doprinosima za novozaposlene.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pratilac

    4. januar 2024 | 19:01

    Metalostrugari prekvalifikovani u medicinske tehnicare???? Da li je relano????

  • Gaga Sc Zoki

    4. januar 2024 | 17:32

    Samo jos mene da zaposle u Z.C.Surdulica i bićemo svi srećni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA