Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovako je prof. dr Bojić postao žrtva prevare: "Bio sam užasnut, zvali su me prijatelji..."

T. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je apelovao na sve da budu oprezni

  • 0
Profesor Dr. Milovan Bojić Foto: Nikola Anđić

Direktor Institita za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" prof. dr Milovan Bojić obavestio je javnost da je na društvenim mrežama, korišćenjem veštačke inteligencije, prikazivanjem njegove slike i izmišljenog intervjua, u kome je korišćen njegov generisan glas, grubo zloupotrebljeno njegovo ime i ličnost.

Na internetu su se pojavili reklame lažnog sadržaja na kojima navodno Milovan Bojić preporučuje izvestan preparat za bolju cirkulaciju kao izuzetno efikasan.

"Mene su prijatelji zvali neposredno posle novogodišnjih praznika, posle same Nove godine, da ih zovu prijatelji iz bivših jugoslovenskih republika, da li me poznaju i da li imaju vezu da dođu do tableta koje ja reklamiram, jer su praktično planule, nestale po Bosni i Hrvatskoj. Ja sam bio užasnust i pitao o čemu se radi. Međutim, nije prvi put da neko objavljuje sa mnom izmišljene intervjue i da ih objavljuje na omotima preparata koje prodaju, odnosno reklamiraju ili distribuiraju", navodi Bojić.

Ubrzo je stiglo i saopštenje iz Kliničko-bolničkog centra "Dedinje", u kome se između ostalog kaže da ovo neetičko korišćenje imena profesora Bojića u lažnom promovisanju tableta protiv visokog krvnog pritiska predstavlja ozbiljno kršenje medicinskih standarda i dovodi u pitanje poverenje pacijenata, ugrožavajući profesionalni integritet i struku.

"Apelujem na sve građane da budu jako oprezni, da ne nasedaju na kupovinu preparata za koje ne postoji sigurnost, iza kojih ne stoji naučna i stručna komponenta", poručuje Bojić.

Prava meta ovakvih oglasa su lakoverni ljudi koji, s obzirom na to da taj lek navodno preporučuje naš vrhunski kardiolog i ne sumnjajući u to da je reč o prevari, naručuju lažni preparat i ugrožavaju svoje zdravlje.

"Upotreba generisanog govora preko veštačke inteligencije me je toliko začudila, jer to liči zaista na moj govor i samo onaj ko me ko bolje poznaje kada dublje zagrebe i odgleda taj film, videće da to ipak nisam ja. Tamo se pominje na ijekavici, ja ne govorim krvni sudovi nego krvne žile", dodaje Bojić.

Profesor Bojić je pokrenuo postupak pred Odeljenjem za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Višeg tužilaštva u Beogradu. Videćemo kakav će biti epilog. U svakom slučaju upozorenje građanima da ne nasedaju na ovakve i slične reklame za lekove preko društvenih mreža.

Upozorenje i svima da bi zakon o korišćenju veštačke inteligencije trebalo doneti što pre, piše RTS.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA