≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čamcem smo prošli ispod mosta na Dunavu u koji je udario brod

Vreme čitanja: oko 3 min.

Brod je nakon ove nazgode usidren

  • 1

Ekipa portala Telegraf.rs uspela je čamcem da prođe ispod Mosta 25. maj na Dunavu, između Bačke Palanke i Iloka, u koji je udario austrijski brod koji je plovio ka Smederevu, a usled čega je jedna barža sa 1000 tona đubriva potonula.

Kako javlja naš reporter sa terena, potonula barža se ne vidi, kao ni oštećenja na mostu. Na licu mesta je dunavu policija, a jedan kombi policijski je i na samom mostu, na kojem je saobraćaj obustavljen dok se ne utvrdi stepen oštećenja.

Ova nezgoda se desila rano jutros oko 2. sata iza ponoći.  Na sreću niko od posade nije povređen, a uviđaj je u toku, koji će dokazati kako je došlo do nezgode.

Barža broda sa 1000 tona đubriva je potonula.

Pri udaru, most je oštećen, i saobraćaj na njemu je obustavljen, dok se ne utvrdi stepen oštećenja.

Kako je saopštila novosadska policija, brod, koji možete pogledati na OVOM linku je plovio iz Austrije ka Smederevu, a svi članovi posate su dobro.

Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj i bezbednost plovidbe u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Predrag Petrović, rekao je da je  reč o brodu "Antonija" koji je, pod zastavom Nemačke, sa dve potisnice u nizvodnoj plovidbi putovao iz Linca ka Smederevu.

Prilikom udara broda u most kod Bačke Palanke došlo je do proboja trupa na potisnici "Lola 5" koja se potopila, naveo je Petrović i dodao da su brod i potisnice bili natovareni veštačkim đubrivom.

Petrović je dodao da se brod "Antonija" trenutno nalazi u luci Bačka Palanka i da je drumski saobraćaj na mostu obustavljen.

Obaveštena je inspekcija bezbednosti plovidbe koja se uputila na teren i koja će dostaviti preciznu stacionažu, kako bi se izvršilo dodatno obeležavanje na tom delu i eventualno ograničili uslovi plovidbe.

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je rpethodno da zajedno sa Agencijom za zaštitu životne sredine prati situaciju na reci Dunav kod Bačke Palanke gde je noćas, usled plovidbene nezgode, potonula barža nemačkog broda "Lola - 5" koja je prevozila oko 1.000 tona veštačkog azotnog đubriva.

"U ovom momentu inspektori za vode nadležnog Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu utvrđuju pet lokaliteta na kojima će predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine uraditi uzorkovanje i određivanje svih fizičko-hemijskih parametara u cilju analize kvaliteta vode, kako bi se utvrdio uticaj nezgode na životnu sredinu", navedeno je u saopštenju Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da zajedno sa Agencijom za zaštitu životne sredine prati situaciju na reci Dunav kod Bačke Palanke gde je noćas, usled plovidbene nezgode, potonula barža nemačkog broda "Lola - 5" koja je prevozila oko 1.000 tona veštačkog azotnog đubriva.

- U ovom momentu inspektori za vode nadležnog Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu utvrđuju pet lokaliteta na kojima će predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine uraditi uzorkovanje i određivanje svih fizičko-hemijskih parametara u cilju analize kvaliteta vode, kako bi se utvrdio uticaj nezgode na životnu sredinu - navdoui

Do nezgode je došlo oko 00.40 sati, kada je nemački brod "Antonia" koji je vukao natovarenu baržu "Lola - 5", udario u stub mosta "25-Maj" koji spaja granične prelaze Bačka Palanka-Ilok.

Brod je udario u stub mosta na teritoriji plovnog puta reke Dunav u Republici Hrvatskoj, zbog čega su obaveštene i hrvatske nadležne službe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slavonac

    5. januar 2024 | 16:04

    Da nije mozda kokain bio na brodu. Jedni kažu austrijski drugi rumunjski brod. Neki mediji kažu da je išao iz Srbije drugi kažu u Srbiju. Nije da špekuliram samo kažem .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA