Vreme čitanja: oko 1 min.

Miladinović: Mladi su danas inteligentniji i mogu da savladaju vojnu obuku brže

T. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ističe da je zamrzavanjem obaveznog služenja vojnog roka za 13 godina Vojska Srbije izgubila na masovnosti

  • 2
SKUP KOMEMORATIVNI SKUP KOMEMORACIJA DELIC Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

General-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović rekao je večeras da je četiri meseca obaveznog služenja vojnog roka dovoljno za obuku jer su mladi inteligentiniji i oprema savremenija.

"Predvojnička obuka je nekad trajala 15 dana, da neko kaže da je obučen da koristi pušku. Danas imamo savremeno oružje i mladi su intelektualno sposobniji. Ranije da bi izvršio artiljerijsko gađanje, pomoćno sredstvo je bilo olovka i papir i neki srednjoškolac ili student koji zna da izračuna elemente. Danas to radi kompjuter i oni znaju da ga koriste", rekao je Miladinović za Tanjug.

Na pitanje da li će vojska "prevaspitati" omladinu, Miladinović je rekao da smatra da je omladina dovoljno vaspitana kao i da poznaje probleme države.

"Prema svim anketama najveći broj mladih i starijih su u preko 50 odsto, za služenje vojnog roka", rekao je Miladinović.

Ističe da je zamrzavanjem obaveznog služenja vojnog roka za 13 godina Vojska Srbije izgubila na masovnosti, i da danas nema omladine koja ima manje od 30 godina starosti a koja se prijavljuje na dobrovoljno služenje. Dodaje da je važan aspekt služenja vojnog roka i disciplina koja se tamo usvaja, ali koja je svakako prema pravilima i propisima.

"U vojsci se stalno stvara kolektiv i borba da kolektiv bude najuspešniji u okviru svoje jedinice. Tu je i poštovanje autoriteta, i vojna disciplina je zasnovana prema pravilima i propisima", rekao je Miladinović. Dodao je da je državi potrebna priprema za odbranu, i snažna vojska, ali da Srbija nije zemlja koja ima u planu da ratuje na tuđim teritorijama i da, koliko god da državu obavezno služenje vojnog roka može da košta, o ceni ne treba da se razmišlja. "Država mora da bude spremna za odbranu, ne sme da se razmišlja o ceni", rekao je Miladinović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: "Car Lazar" jedinstven na Balkanu: U srpskoj kasarni za ovo se obučavaju i vojnici iz Evrope

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    7. januar 2024 | 07:06

    Na osnovu čega je donet zaključak da su inteligentniji ? Ne znaju ništa samostalno da urade,motorika,zbog nedovoljne fizičke aktivnosti,zakržljala. U 20 godina se žale na kičmu,masovno nose naočare,ravne tabane. Vojska je ozbiljna stvar,hoće za četiri meseca,od kojih je aktivna obuka pet dana po osam sati da savladaju složene borbene sistema PVO ,ili sisteme veze,inžinjerijsku obuku itd ... Nema ništa od toga! Sve je upropašteno prekidom kontinuiteta vojne obaveze !

  • Hulk

    7. januar 2024 | 06:28

    Inteligentniji su od zrna graška i to neznatno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA