Vreme čitanja: oko 3 min.

Nikšić: Aktivnosti kampanje obeležavanja sećanja na Teslu biće nastavljene

J. S.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Venecuela će 2024. godine dobiti Teslin spomenik

  • 0
Nikola Tesla Foto: Profimedia/Alamy/IanDagnall Computing

Stratešku kampanju srpske diplomatije kojom je tokom 2023. godine obeležavano osam decenija kulture sećanja na Nikolu Teslu, jednog od najvećih umova sveta, obeležile su brojne aktivnosti koje će biti nastavljene i na globalnom planu, izjavila je Ljiljana Nikšić, ambasador i nacionalni koordinator strateške kampanje. Podsećajući da se na današnji dan, na Božić 1943. godine, u hotelu Njujorker na Menhetnu upokojio besmrtni gorostas čovečanstva Nikola Tesla, čiji je život bio trijumf civilizacije, Nikšić je navela da su ciljevi kampanje bili pro­mocija Tesline filozofije i principa života, da se uka­že ko­li­ko je glo­bal­nom napret­ku do­pri­ne­la na­ša na­uč­na di­ja­spo­ra, po­seb­no ona u SAD, a tre­ći, jed­nako va­žan, ja­ča­nje ve­za Sr­ba i Ame­ri­ka­na­ca, ko­je simboli­zu­je Te­sla.

Nikšić je rekla da je u kampajni pokrenuto i 11 bren­dova sa Teslinim imenom.

Istakla je da će u Kini biti formiran Međunarodni Tesla savet, koji će imati prvi događaj u maju, a da se na dan Teslinog rođenja, 10. jula, na Long Ajlednu, u jedinoj preostaloj Teslinoj laboratoriji, očekuje otvaranje Centra za posetioce. Nikšić, koja je pre četiri dana imenovana na mesto pomoćnika ministra spoljnih poslova za sektor za javnu i kulturnu diplomatiju, kaže da je za nju lično fascinantna činjenica da je premijer Indije Narendra Modi inicirao formiranje Fondacije "Svami Vivekananda i Nikola Tesla" i da u tom svetlu sledi velika konferencija o energetici u Nju Delhiju.

Dodala je da će Venecuela u 2024. dobiti Teslin spomenik.

Prema njenim rečima, nacionalna strateška kampanja "Tesla-energija mira" učešćem SAD, Kine, Indije, Venecuele, Francuske, Кanade, Grčke, Meksika i Rusije pretvorila se u globalni "Tesla mirovni pokret".

Nikšić je podsetila da je kampanju 12. januara, na dan kada je Tesla osvetlio čovečanstvo puštanjem u rad prve hidroelektrane i to na Nijagarinim vodopadima, pokrenuo ministar Ivica Dačić.

Prema njenim rečima, ono najvažnije što je obeležilo ovu veličanstvenu godinu su susret milenijumske generacije BU i univerziteta Prinston, kao i svečana akademija koju je oraganizovao Savez inženjera i tehničara na dan Teslinog rođenja.

Jedan od značajnih događa bila je, kako je navela, Tesla gala večera na Long Ajlendu, u organizaciji Teslinog naučnog centra Vordenklif, kada je kolektivnu titulu Tesla Ambasadora uručila timu TSCW i Fondaciji Elona Maska, zaslužnoj za očuvanje te jedine Tesline preostale laboratorije.

"Pokrenuli smo četiri ključne inicijative u međunarodnoj areni. Nije lako ostvariti te ciljeve, ali kada čovek sneva velike snove, neki se i ostvare. Kao što je i Tesla snevao, pa osvetlio čovečanstvo", ističe Nikšić.

Dodaje da se čovečanstvo ipak nije na adekvatan ili dovoljno vidljiv način odužilo Tesli i smatra da bi zato bilo dobro da se, po uzoru na Nobelov, osnuje Međunarodni globalni Tesla komitet, sa sedištem na Long Ajlendu i da TSCW postane globalni naučni centar.

Cilj je da se pokrene i Tesla nagrada po uzoru na Nobelovu, kao i međunarodni Teslin dan, a Vordenklif bi, kao Teslin legat i zaostavštinu, posle požara koji se desio 21. novembra, trebalo obnoviti i staviti pod zaštitu Uneska.

"Takva plemenita misija ne može da bude na uštrb inicijative Saveza inženjera i tehničara da se izgradi Novi muzej Nikole Tesle u EXPO zoni", navela je Nikšić, koja je tokom karijere dobila i zahvalicu 45. predsednika SAD za diplomatski dnevnik "Kada se vijorila srpska zastava na Beloj kući", a koji se čuva u predsedničkoj biblioteci Bele kuće.

Nikšić podseća da su Vlada Srbije i predsednik Republike pokrenuli vrlo velike projekte od značaja za identitet nacije.

"Pre svega mislim na podizanje Hrama Svetog Save, koji se paralelno odvijao sa obnovom požarom devastiranog Hilandara. U tom smislu, obnova požarom oštećene jedine preostale Tesline laboratorije treba da ide u korak sa podizanjem novog muzeja koji bi na veličanstven način prikazao sve što stoji u arhivama. Te inicijative ne isključuju jedna drugu, već se nadopunjuju", navela je ona i podsetila da je arhiv Tesle upisan u registru "Pamćenje sveta" i pod zaštitom Uneska kao svetska baština.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA