Vreme čitanja: oko 2 min.

Nastavnik Sveta želi da sačuva ćirilicu: Osmislio neobičnu slagalicu, a evo kako funkcioniše

J. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

“Svetina slagalica” ima preko 100 elemenata, sadrži velika i mala slova, svako slovo se ponavlja više puta, a ima i znakova interpukcije pa mogu da se sastave čitave rečenice

  • 2

Nastavnik Tehničkog obrazovanja u penziji Sveta Bojković iz Niša, motivisan da pomogne deci da savladaju pisana slova i neguju ćirilično pismo, osmislio je slagalicu sa pisanim slovima azbuke. Deci poručuje da poštuju, vole i čuvaju ćirilicu, a u tome im njegovi “izumi” mogu pomoći, prenose Južne vesti.

Sveta Bojković je 40 godina radio u prosveti i primetio da deca sve gore pišu - toliko da čak ne znaju da pročitaju svoj rukopis.

- Mnogo dece ima loš rukopis, pišu nečitko, a pisana slova često nepravilo napišu. Ponekad ni sami ne znaju da pročitaju šta su napisali, a kako će tek drugi to da pročitaju. Ne želim da naša deca zaborave svoje pismo, hoću da im pomognem i napravio sam jednu slagalicu - priča Bojković.

“Svetina slagalica” ima preko 100 elemenata, sadrži velika i mala slova, svako slovo se ponavlja više puta, a ima i znakova interpukcije pa mogu da se sastave čitave rečenice.

- Slagalica je osmišljena da učenici koji su savladali pisana slova sada mogu da se poigraju sami, međusobno ili sa roditeljima, bakom i dekom. Igra je takva da deca treba prvo da prepoznaju slova, zatim da pravilno okrenu slovo, sastave reči i rečenice pri čemu treba da vode računa o pravilima pisanja - objašnjava Sveta Bojković.

Želja mu je da deci prenese ljubav prema ćiriličnom pismu.

- Učimo i negujmo našu azbuku i ne stidimo se, pokažimo poštovanje i ljubav prema ćirilici - poručuje Bojković.

Na ideju da osmisli slagalicu, Sveta je došao jer je kao razredni starešina želeo da svedočanstva koja daje učenicima lepo izgledaju - napravio je program na računaru, slovo po slovo doterivao i napravio poseban font.

- Nakon izvesnog vremena počeo sam da razmišljam gde da nađem primenu ovog prelepog i jedinstvenog ćiriličnog fonta. Kolega koji ima laser izrezao mi je slova kojima sam hteo da pišem poruke za decu na zidovima u školi gde sam radio - priča nastavnik.

Nakon toga odlučio je da taj font pretvori u slagalicu, ali nije stao sa novim idejama - izradio je šablone za štampana i pisana slova ćirilice.

- Ovi šabloni su urađeni tako što su prvo iscrtani zajednički elementi za štampana i posebno pisana slova. Ovi elementi potrebni su da učenici prvog razreda savladaju pravilno povlačenja olovke po nekim konturama iz šablona, a kasnije i po šablonu za slova - objašnjava Sveta Bojković.

Dodaje da bi šabloni imali primenu kod predškolske dece i učenika prvog razreda, slagalica je pogodna za đake koji znaju pisana slova, ali treba da ih usavrše, a oba “izuma” posebno su primenljiva za učenike svih uzrasta koji rade po inkluzivnom programu.

Bojović se nada da će Školska uprava i Ministarstvo prosvete prepoznati potencijal slagalice i da će je uvrstiti u nastavi kao pomoćno nastavno sredstvo. Do tada, svim učiteljima koji imaju želju da sa decom uče kroz igru, prezentuje svoju slagalicu i ističe da nailazi na pozitivne reakcije, pogotovo najmađih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Срб

    10. januar 2024 | 10:23

    @ Др Глупост је ово што си ти написао

  • Др

    10. januar 2024 | 08:02

    Не знам каква је то глупост да је ћирилица угрожена.Па у Србији,Српској и Македонији је то службено писмо.Користи се прилично и у Црној Гори.Српски народ широм света ћирилицу употребљава више него латиницу.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA