Vreme čitanja: oko 3 min.

Gejmeri učinili veliku stvar za decu na Institutu za majku i dete: Za sat vremena ih rešili višegodišnje muke

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ulepšali bolesnoj deci praznike i boravak u bolnici

  • 0
Udruženje "Zvončica" i gejmeri "Zero Tenacity" Foto: Boško Karanović

U jeku praznične euforije nije svima isto uzbuđenje. Dok neko čeka ponoć, vatromet, poljubac za laku noć i poklon ispod jelke, drugi čekaju dobre rezultate, bolne intervencije i da dođu na red za transplantacije. Srpski gejmeri iz sportskog udruženja "Zero Tenacity", odlučili su, u saradnji sa Udruženjem "Zvončica", da ove praznike ulepšaju mališanima koji ih provode u roditeljskoj kući i na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić", saopštava "Zvončica".

"Mi se okrećemo deci koja ne mogu da imaju klasičan praznik u krugu porodice i svom toplom domu, jer silom prilike moraju da provode u bolničkim uslovima. Poželeli smo da im praznici, ali i drugi dani ipak prođu lepše, mirnije, zanimljivije i lakše. Sportsko udruženje "Zero Tenacity", poklonilo je roditeljskoj kući "Zvončica" tablet računare za decu - kako bi im brže prošlo vreme, opremu za stoni fudbal - da bi mogli da se igraju sa drugarima, ali i dobar internet za neometano korišćenje dok su u roditeljskoj kući, ali i u Institutu, jer znamo da se danas bez toga ne može. Želimo da pomognemo, koliko je u našoj moći, da ta deca uprkos svemu zadrže Petra Pana u sebi i poveruju u Zvončicu i čuda. Ovo je tek početak lepe saradnje našeg i udruženja "Zvončica". Radujemo se i budućim akcijama", istakao je Dimitrije Malešević, osnivač sportskog udruženja "Zero Tenacity".

"Zvončica" je udruženje, ne samo dece obolele od malignih, već i od drugih retkih bolesti koje se leče transplantacijom kostne srži i postoji od 1992. godine. U sklopu udruženja, pri Institutu za majku i dete, već punih 15 godina postoji roditeljska kuća "Zvončica" koja brine o deci svih uzrasta i njihovim porodicama tokom procesa lečenja. Iako je roditeljska kuća dobro opremljena, porodice koje tamo borave imaju sav potreban komfor i negu, falile su stvari, naizgled sitnice, koje nikako nisu dolazile na red da se reše, a iz godine u godinu su postajale preka potreba.

"Godinama, da ne kažem decenijama, pokušavamo da dođemo do nekih normalnih standarda i ne uspevamo. Deca nemaju javan internet u bolnici i roditeljskoj kući, na televiziji imaju samo dva programa. U tim situacijama pomislim da je možda bolje i da nemaš ništa, nego da imaš nešto malo što ne zadovoljava potrebe ni dvoje, troje dece, a kamo li svih korisnika roditeljske kuće i Instituta. Taman kad mislim da smo izgubili nadu, pojave se ti divni mladi gejmeri u ulozi Deda Mraza, koji za sat vremena urade nešto što mnogi donatori nisu mogli godinama. Poprave nam internet i osposobe da ga ima cela bolnica, srede televiziju, kupe opremu za stoni fudbal koja je falila deci, kupe tablet računare i posteljine. To bi trebalo da je u 21. veku standard i normalno, posebno kada govorimo o najvećoj dečjoj bolnici u kojoj se leče deca i iz Srbije i regiona, ali nije tako.

Utisak mi je kako se jedna frustracija koja se taložila godinama, rešila u sat vremena. Sve se može, kad se hoće. Mnogo sam zahvalna ekipi iz "Zero Tenacity" udruženja i sigurno ćemo sa zadovoljstvom nastaviti da sarađujemo i međusobno se podržavamo – rekla je Irina Ban, direktorka udruženja "Zvončica".

Udruženje Foto: Boško Karanović

Sportsko udruženje "Zero Tenacity" postoji pet godina, sa ciljem da e-sport u Srbiji i regionu bude razvijen kao u evropskim zemljama, da dobije status profesionalnog sporta. Pored toga, kroz rad udruženja podiže se svest o značaju sveobuhvatnog pristupa gejmingu, kao hobiju i profesiji. Primerima, postignućima i dobrim rezultatima razbijaju predrasude koje postoje u vezi sa ovom industrijom.

Takođe, mladi iz udruženja vode računa o mentalnom i fizičkom zdravlju ljudi koji igraju video igre, ali cilj im je i da pospeše društvenu odgovornost među njihovim generacijama, kaže se u saopštenju. Članovi udruženja su profesionalni igrači video igara koji spadaju u top 10 najboljih igrača na svetu, kada se govori o TFT igri, a u top 50 u igrici "Counter Strike".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA