Vreme čitanja: oko 3 min.

Krave sa Krčedinske ade imaju ogromne rogove i drugačije su od običnih: Otkrivamo o čemu je reč

J. S.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Podolska rasa spada u krupna goveda

  • 13
Krčedinska ada Foto: MUP

Među životinjama koje su zarobljene na Krčedinskoj adi nalaze se i krave sa ogromnim rogovima, poznate pod nazivom "podolsko goveče". Na prvi pogled, vidi se da nije reč o običnim kravama, jer se pre svega razlikuju po svojoj sivoj dlaci, ali i rogovima koji mogu da dostignu čak 1 metar.

Podolsko goveče (sivo-stepsko goveče ili podolac) spada u grupu primigenih goveda. Vodi poreklo direktno od evropskog divljeg govečeta, a  ova i njima slična goveda su raširena u prošlosti na ogromnom prostoru od Ruskih stepa do severnog Jadrana. Gajena su u Podoliji, po kojoj su dobili ime,Voliniji, Galiciji, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Srbiji (Vojvodini) i Hrvatskoj (Slavoniji). Upotrebljavani su uglavnom za rad, ređe u proizvodnji mleka i tovu.

Podolska rasa iz Vojvodine uticala je na stvaranje kolubarskog govečeta u Srbiji u području gornjeg toka reke Kolubare i na govedarstvo Bosanske Posavine, gde je gajeno posavsko goveče ili posavska gulja. Prodorom simentalaca u Vojvodinu, podolac je poslužio kao osnova za stvaranje domaće šarene rase, primenom metoda pretapajućeg ukrštanja.

Podolska rasa spada u krupna goveda. Dlaka je jednobojno siva, sa tamnim senčenjima na vratu, trbuhu i spoljašnjim stranama udova. Ima izuzetno velike rogove u obliku ilire, čija dužina može biti i 1 m, a raspon rogova i do 1,5 m. Ova se rasa odlikuje čvrstim papcima i nogama pravilnih stavova, suvih zglobova sa snažnim tetivama i dugačkim korakom.

Krčedinska ada Foto: MUP Srbije

Podolsko goveče može da bude teško i jednu tonu

Podolsko goveče je krupno, grube konstitucije, visina u grebenu je oko 130 cm, kod krupnijih sojeva i oko 140 cm. Masa krava je od 400 do 600 kg, a bikova 750 do 1000 kg. Boje su sive, sivo-bela. Gubica, vrhovi rogova i papci su uvek tamno pigmentisani.

Glava je srednje dužine i klinastog izgleda, široka u čelu, a sužava se ka gubici. Grudi su dugačke, duboke i nedovoljno široke. Rebra se pružaju koso unazad i spljoštena su. Trbuh je usukan. Leđna linija je ravna, ali često se sreću grla sa istaknutim i oštrim grebenom, što je odlika radnih rasa goveda. Noge su visoke, čvrstih kostiju, suvih zglobova sa snažnim tetivama, jakim mišićima i pravilnim stavovima.

Prema statusu ugroženosti, podolsko goveče se u Republici Srbiji ubraja u grupu ugroženo održive rase. To znači da je rasa ugrožena, ali da su preduzete aktivnosti na njenoj konzervaciji i očuvanju.

Krčedinska ada Foto: MUP Srbije

Vatrogasci dopremili hranu zarobljenim kravama i konjima na Krčedinskoj adi

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, u dogovoru sa vlasnikom, životinjama zarobljenim na Krčedinskoj adi odneli su hranu.

- Na jako nepristupačnom i rizičnom terenu, na dve odvojene lokacije koje su udaljene od obale 1,2 kilometra i 3 kilometra, Specijalistički timovi Sektora za vanredne situacije čamcima su preneli hranu i nahranili oko 130 grla konja i krava koje se nalaze na ovoj adi - saopšto je MUP.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je da će u saradnji sa vlasnikom, u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviti da pruža pomoć životinjama na Krčedinskoj adi.

Mirović: Skеla na Krčedinskoj adi biće postavljene do sutra

Prеdsеdnik AP Vojvodinе Igor Mirović u razgovoru za Telegraf, izjavio je da sa nadlеžnim Sеkrеtarijatom i Ministarstvom organizovano svе što je potrеbno kako bi zarobljene žiotinje na Krčedinskoj adi bile evakusine tokom sutrašnjeg dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žika

    8. januar 2024 | 17:11

    Molimo vas, spasite nedužne zivotinje!!!!

  • Realnost

    8. januar 2024 | 16:46

    Vojska treba da pomognee jer covek nemoze sam tu je zato drzava kojoj placa porez i koja treba da brine o svojim gradjanima

  • Pozdrav

    8. januar 2024 | 17:25

    Bez obzira da li se radi o ugroženoj vrsti ili ne obaveza je ne samo države nego svakog humanog čovjeka da pomogne životinjama da ne poumiru od gladi. U ovom slučaju pošto se radi o nepristupačnom terenu ta obaveza pada na vatrogasce. Zato jedno veliko BRAVO za njih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA