Vreme čitanja: oko 1 min.

Znate li šta je teranje Božića? Ovaj običaj još se neguje u Sremu, praktikuje se drugog dana praznika

J. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Drugačije nije bilo ni u drugim domaćinstvima u Berkasovu, gde su konjanici rado dočekani, okićeni i posluženi

  • 0
Teranje Božića Foto: RTV/Printscreen

U Sremu se na drugi dan Božića po tradiciji prežu konji vrani i beli. U šidskom selu Berkasovu su obnovili tradiciju "teranja Božića", prenosi RTV.

"To je tradicionalno okupljanje, i to su radili naši dedovi, očevi i mi sada nastavljamo tradiciju", kažu organizatori događaja.

Od ranog jutra u dvorištu porodice Stojnić sve je bilo spremno za doček povorke koja tradicionalno u teranje Božića kreće sa njihove adrese.

Drugačije nije bilo ni u drugim domaćinstvima u Berkasovu, gde su konjanici rado dočekani, okićeni i posluženi.

Na drugi dan Božića, mladi momci iz Berkasova upregli su konje kako bi ispoštovali stari običaj "teranja Božića", uz crkveni blagoslov ispraćeni su muzikom. Konjanici prema običaju svraćaju u kuće gde ima devojaka za udaju ili kod rodbine.

Običaj teranja ili vijanja Božića u Sremu uglavnom se praktikuje drugog ili negde trećeg dana Božića, a domaćini su uglavnom iz ugledne seoske porodice.

Konjanici vešću o Hristovom rođenju obraduju domaćine kod kojih svrate, požele rodnu godinu, zdravu stoku i napredak. Svraća se u svaku kuću gde je domaćin otvorio kapiju, kao znak da je rad ugostiti konjanike.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA