≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog petardi lekari imali pune ruke posla, deca još uvek nisu svesna opasnosti

I. A.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko su povrede bile teške, pamtiće i hirurzi, jer su satima bili u sali

  • 7
Dečak, petarde Foto: Shutterstock

I pored svih apela, i ove godine mnogo se pucalo tokom praznika. Petarde, vatrometi, udari i druga pirotehnička sredstva, izazvali su više povreda i više teških povreda. Zbog toga su u Institutu za majku i dete neprekidno radili i operisali.

Samo u novogodišnjoj noći, u Institutu za majku i dete pregledali su osmoro povređenih mališana, a zbog teških povreda šaka operisali su tri dečaka od osam do 17 godina, piše RTS.

"Naš problem se desio oko 10 sati, kada je uzeo veću petardu, ispalio i tada smo čuli vrištanje.Ja sam bila u kući, muž je bio napolju i samo što se odaljio od muža to se desilo. Odveli smo ga u Hitnu pomoć, prvo smo mu ukazali hitnu pomoć, vezeli ruku i odvezli ga u Mladenovac. Operisan je. Operisan je zahvaljujući dr Marku Bogosavljeviću, spasao mu je palac. Apelujem da druga deca ne uzimaju tu pirotehniku", kaže majka povređenog dečaka.

Koliko su povrede bile teške, pamtiće i hirurzi, jer su satima bili u sali.

"Prvo je operisano u 18 časova 31. decembra, sama operacija je trajala više od dva sata. Drugo dvoje dece su došli u jedan čas po ponoći, relativno brzo smo ušli u salu, završili smo u pola osam ujutru. Jako su opsežne povrede bile, zahtevale su vrlo pedantan rad i neki plan da što više tog povređenog tkiva sačuvamo, da u nekoj daljoj budućnosti ostane što bolja funkcija tih povređenih šaka", rekao je za RTS hirurg na Institutu za majku i dete dr Marko Bogosavljević.

Direktor Instituta prof. dr Radoje Simić kaže da je ova godine približna po broju povređenih kao prošla. Kod oko 10 onih koji su povređeni, međutim, povrede su bile mnogo teže. Primljeni su sa povredama mekih tkiva, kostiju, čak je bilo i amputacije delova prstiju.

Nakon intervencija, povređena deca se i dalje oporavljaju u Institutu.

"Nažalost, svako od dečaka je ostao bez dela prsta ili celog prsta, ali ostatak šake prilično dobro izgleda, još uvek je rano pričati, ali nadamo se da će posledice biti minimalne", kaže dr Bogosavljević.

Najmlađi pacijent imao je sedam godina i zbrinut je u ambulanti.

"Najmlađa deca su imala opekotine, drže male petarde i ona im pukne u ruci, to su rani školski uzrasti oko sedam godina.To dete je zbrinjavano ambulantno. Evo šta me brine i pored apela, aktivnosti koje vi mediji sprovodite – mi pričajući za medije, pričajući u našim stalnim druženjima sa decom, roditeljima i pored apela policije i kampanje koja nije zvanična, a povrede se dešavaju", ističe profesor Simić.

Za deset godina u Institutu za majku i dete, zbinuli su oko 100 dece povređene petardama, njih 20 su hospitalizovali, a 10 operisali.

(Telegraf.rs)

Video: Evo kako za 30 dinara možete da napravite invalida od sebe

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 019

    9. januar 2024 | 10:58

    Nista ne vredi usijanim glavama i njihovim roditeljima. Mozete vi da pricate, da kumite, ne vredi. Neka mi Bog oprosti, ali oni nisu za zaljenje. Naravno, doktori moraju da rade svoj posao. Ova majka koja je rekla"suprug je bio sa njim u dvoristu i samo sto se okrenuo...", nista ne razumd, znaci oni su izasli da bacaju petarde, strasno. Neka mi neko objasni kakvo je to zadovoljstvo kad pukne petarda?

  • N.n.

    9. januar 2024 | 10:42

    Strasno. Svake godine se apeluje ,i to niko ne sluša ili ti nece da cuje.

  • 534

    9. januar 2024 | 11:43

    Ako je petarde zabranjeno prodavati maloletnicima, onda najstrože kazne za roditelje koji su im ih kupili a još strože za one koji su deci prodavali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA